Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Плува ли корабче в окото ми?

[post-views]
DISINFO: Избори в Обединеното кралство: „Борд на директорите“, назначен от глобалните елити, заменен от друг

Знаете ли, че „НАТО подготвя широкомащабен военен конфликт в Черно море, около Варна“? И че „според редица анализатори НАТО иска да създаде собствена военноморска база в Черно море“. Тази „новина“ може да бъде видяна във Фейсбук профила на някой си Йордан Халачев, който има 13 хиляди последователи, а 22-ма от тях са споделили въпросния пост в социалната мрежа. Същият текст виждаме и на стената на група, самоназовала се „ВВУАПВО „Панайот Волов“ – гр. Шумен Факултет „Артилерия, ПВО, КИС“. Тя, разбира се, няма нищо общо със сегашния факултет на Националния военен университет в Шумен, вероятно се администрира от бивши негови възпитаници, сега пенсионери.

Да кажем веднага – никаква база на НАТО в Черно море с участие на нечерноморски държави не може да бъде създадена, защото Конвенцията от Монтрьо забранява на военни кораби от страни без излаз на Черно море да пребивават в неговата акватория повече от 3 седмици. Освен това, откакто започна войната на Русия срещу Украйна, Турция, позовавайки се на същата конвенция, забрани напълно преминаването на всякакви военни кораби през Босфора и Дарданелите.

От Министерския съвет на България реагираха своевременно и опровергаха тази фалшива новина, отбелязвайки, че нашата страна единствено планира във Варна да има Координационен елемент за ситуационна осведоменост, който не включва разполагането на военноморски средства, иначе казано – на военни кораби. Това опровержение бе разпространено коректно от редица родни медии, публикува го и един сайт за жълти новини, но под заглавие „Варна става военна база, НАТО се стяга за война в Черно море! МС каза истината.“ Какво да се прави, има и такива медии с такива редактори, които са скарани с журналистическата етика.

Иначе, Черноморският флот на Русия вече е в нокдаун и без никакви бази на НАТО в региона. Една част от него, начело с флагманския крайцер „Москва“ бе потопена от украинците, а останалите невредими кораби бяха принудени да избягат от кримското пристанище Севастопол в Новоросийск, по-далеч от украинските морски дронове. Та, като чуете пак за натовска база в Черно море, си спомнете за лафа „Плува ли корабче в окото ми?“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани