Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия обяви, че е извадила останки от дронове от Черно море след атаката в Севастопол

[post-views]
Русия обяви, че е извадила останки от дронове от Черно море след атаката в Севастопол

Руското министерство на отбраната е извадило и анализирало останки от дронове, използвани за атаката по руския Черноморски флот на Кримския полуостров, предаде Ройтерс, като се позова на информации в руските медии.

Според ведомството резултатите показват, че дроновете са били оборудвани с навигационна система, прoизведена в Канада.

По-рано военното министерство отправи обвинения към Украйна, че вчера е извършила нападение с 16 дрона с помощта на британски военноморски „специалисти“, които са помогнали с координирането на „терористична атака“ – твърдения, които Великобритания отхвърли.

Москва заяви, че е отблъснала атаката, но корабите, които са станали неин обект, са участвали в осигуряването на зърнения коридор от украинските черноморски пристанища.

Украинските власти изказаха предположение, че самата Русия носи отговорност за експлозиите, които тя впоследствие използва като оправдание за прекратяване на участието си в постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за износа на зърно – ход, който подкопава усилията за облекчаване на световната продоволствена криза.

Към този момент Ройтерс не може да потвърди от независими източници твърденията на двете страни.

„Възстановената информация в паметта на навигационния приемник показва, че изстрелването на надводните дронове е било от бреговете край Одеса“, се посочва в изявление на руското военно министерство.

Оттам твърдят, че дроновете са се движили в зоната за сигурност около „зърнения коридор“, преди да сменят курса си в посока руската морска база в Севастопол – най-големият град в анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров.

По данни на ведомството един от надводните дронове вероятно е пуснат от самата зона за сигурност около зърнения коридор.

„Това може да е индикация, че първоначалното изстрелване на апарата е от един от гражданските кораби, изпратен от Киев или западните му покровители, за да осъществи износ на селскостопански продукти от украинските пристанища“, посочват още от ведомството.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани