Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц потвърди позицията си за присъединяването на България към Шенген

[post-views]
Канцлерът на Германия Олаф Шолц потвърди позицията си за присъединяването на България към Шенген

Канцлерът на Германия Олаф Шолц потвърди позицията си за присъединяването на България към Шенгенското пространство по време на срещата си със служебния министър-председател Гълъб Донев. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата проведоха кратка среща в Берлин в рамките на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес за Западните Балкани.

Донев оцени високо заявената от канцлера Шолц подкрепа в полза на приемането на България в Шенген. От своя страна канцлерът на Германия отбеляза напредъка, постигнат от служебното правителство, за подобряване на сигурността на сухопътната ни граница с Турция.

По-рано, по време на изказването си на Срещата на върха, Гълъб Донев заяви, че приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет на България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоящи пред нас, могат да бъдат преодолени, а енергийният преход постигнат, единствено чрез засилено регионално сътрудничество, заяви Донев. Премиерът изтъкна ключовата роля на междусистемната газова връзка Гърция-България за диверсификацията на източниците на газ, за подобряването на сигурността и гъвкавостта на доставките, както и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайния потребител.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани