Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опозицията в Иран поиска нови избори като единствен начин за прекратяване на безредиците

[post-views]
Опозицията в Иран поиска нови избори като единствен начин за прекратяване на безредиците

Единственият начин за прекратяване на безредиците в Иран е произвеждането на предсрочни парламентарни избори. В това са убедени представителите на опозицията в Техеран, които настояха за укрепване на върховенството на закона.

„Липсата на политическа легитимност е най-голямата заплаха  за националната сигурност на страната“, заяви в социалните мрежи Азар Мансури от опозиционния Съюз на ислямската народна партия на Иран. Опозиционерите са категорични, че отговорните лица трябва да се справят с причините за протестите, а не да опитват да се измъкнат с неуместни извинения.

Припомняме, че общественото недоволство в Иран избухна в средата на септември след като 22-годишната Махса Амини почина в ареста. По-рано тя беше задържана от Моралната полиция заради неправилно поставена забрадка. Официалните власти настояват, че младата жена е починала от естествена смърт, но хиляди протестиращи са убедени, че тя е била изтезавана.

Безпрецедентните демонстрации получиха широк световен отзвук, въпреки опитите на режима в Техеран да ги потуши с насилие. По данни на различни организации за тези 7 седмици на протести убитите са над 300 души, а арестуваните – 14 хиляди.

Междувременно движението в подкрепа на иранския народ продължава да събира хиляди хора по улиците на световните столици. Активисти във Варшава за пореден път изразиха солидарността си под лозунга „Има само едно решение, революцията“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани