Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иранската армия каза, че „участниците в размириците“ няма да си намерят място в страната, ако върховният лидер ѝ разпореди да действа

[post-views]
Опозицията в Иран поиска нови избори като единствен начин за прекратяване на безредиците

Командирът на сухопътните войски на иранската армия Киумарс Хейдари каза днес, че участниците в размириците няма да намерят покой в Ислямската република, ако върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей разпореди по-твърди мерки срещу общонационалните протести, предаде полуофициалната агенция „Мехр“, цитирана от Ройтерс.

„Ако решим да се захванем с участниците в размириците, то за тях няма да има повече и минутка покой в страната“, каза Хейдари.

Изказването на Хейдари идва 40 дни след кръвопролитните сблъсъци в предимно сунитския град Захедан, който се превърна в огнище на протестите. Според данни на „Амнести интернешънъл“ силите за сигурност  са убили най-малко 66 души там на 30 септември.

Стачки бяха организирани днес в няколко града в Западен Иран, за да отбележат 40-ия ден, от репресиите в Захедан, съобщи неправителствена организация, цитирана от Франс прес. На 30 септември, силите за сигурност стреляха по иранци, протестиращи в столицата на провинция Систан и Белуджистан –  Захедан, срещу изнасилването на 15-годишно момиче от Балух, приписвано на началник на полицията от Чабахар, друг град в провинцията. Според неправителствената организация „Иран хюман райтс“, базирана в Норвегия, убитите на този ден в града дори за били 92. Оттогава още 28 души са загинали по време на протести в Захедан и на други места в провинцията, според неправителствената организация.

Междувременно друга неправителствена организация каза днес, че Иран се опитва системно да заглуши гласа на жените, като арестува „безпрецедентен“ брой жени журналистки при потушаването на протестите, избухнали заради смъртта на Махса Амини, предаде АФП.

„Докато иранският режим продължава да потиска протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини, почти половината от журналистите, задържани от средата на септември, са жени. Две от тях са заплашени от смъртна присъда“, каза служител на „Репортери без граници“.

„Нарастващият брой на задържаните журналистки недвусмислено разкрива желанието на иранския режим систематично да заглуши гласовете на жените“, добави в изявление неправителствената организация.

Тази седмица властите обвиниха Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади, две журналистки, които помогнаха да се разгласи случаят с Махса Амини, в „пропаганда срещу системата“ и „заговор за действие срещу националната сигурност“ – обвинения, подлежащи на смъртно наказание.

„Репортери без граници“ изразява дълбокото си безпокойство за съдбата на тези журналистки, които рискуват да платят висока цена, дори да бъдат осъдени на смърт, за това, че са имали смелостта да извадят наяве истина, която властите се стремят да заглушат“, допълва френската НПО, призовавайки за тяхното „незабавно и безусловно“ освобождаване.

От началото на протестите най-малко 42 журналисти са били арестувани в страната, според „Репортери без граници“. Осем от тях са освободени, докато 34 все още са в ареста, включително 15 жени, добави базираната в Париж организация.

Основната коалиция на реформаторския лагер в Иран призова днес за референдум за прекратяване на кризата, породена от протестното движение, предизвикано от смъртта на Махса Амини. „Иранският фронт за реформи настоява за незабавни, смели и новаторски промени“ на държавата, за да започне „ефективен диалог в национален мащаб“, пише движението в свое прессъобщение, публикувано на сайта му. Създаден през март 2021 г. от роднини на бившия президент реформатор Мохамад Хатами, Фронтът за реформи се състои от партии от реформаторския лагер, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани