Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деца загиват от гладна смърт в Газа, ситуацията в анклава е по-тежка от очакваното

[post-views]
Деца загиват от гладна смърт в Газа, ситуацията в анклава е по-тежка от очакваното

ООН има достатъчно основания да смята, че бойците на Хамас са извършили сексуални престъпления по време на изненадващото си нападение срещу Израел на 7 октомври миналата година, сочи последният доклад на световната организация. Освен посегателствата, местното население е подложено на особено жестоко и нехуманно отношение, допълват експертите на ООН, извършили огледа на терен.

Сексуалните посегателства са само част от човеконенавистните действия, предприети от Хамас по време на нападението срещу Израел, посочва в доклада си Прамила Патън, специален пратеник на ООН за сексуалното насилие по време на конфликт, която ръководеше екипа, провел огледа на терен. Има убедителни данни, допълват експертите, че част от израелските заложници, държани от Хамас в Ивицата Газа също са жертва на сексуално насилие.

Междувременно екип на Световната здравна организация беше допуснат в северната част на Ивицата Газа за първи път от началото на войната. На терен са направени покъртителни разкрития, според които ситуацията е много по-зле от очакваното. Има сериозно недохранване на населението, недостиг на горива, храни и медицински консумативи, да не говорим за разрушените болници, заяви в социалните мрежи генералният директор на СЗО. В единствената педиатрична болница, останала в Газа най-малко 10 деца са починали от гладна смърт, допълват от организацията. Тази информация допълва данните от последните дни, според които поне 6 деца са загинали от дехидратация и недохранване в други две здравни заведения, останали без електрозахранване.

На този фон светът отново призова Тел Авив да осигури безпрепятстван достъп на хуманитарната помощ. Ключовото лекарство, което ще спаси хората в Газа е мирът, настояват експертите. Статистика сочи, че около 300 хиляди души остават в северната част на анклава, без достъп до храна и питейна вода.

В Кайро продължават усилията в тази посока, като международните преговарящи и представители на Хамас търсят вариант за осигуряване на хуманитарната пауза в навечерието на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Израелската делегация избра да остане извън разговорите, въпреки международния натиск за незабавно прекратяване на огъня.

Най-ново

Единична публикация

Избрани