Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Историята като манипулация

[post-views]
Източноевропейски правителства призовават технологичните компании да се борят с дезинформацията

Френски евреин ли е османският военачалник Сюлейман паша, чиито войски разоряват Старозагорското поле и избиват десетки хиляди българи през лятото на 1877 г.? Не, разбира се. Той е роден в Цариград, родителите му са мюсюлмани, завършил е военното училище в родния си град. Въпреки това в социалните мрежи и дори в медии, смятани за сериозни, можете да прочетете фалшивата информация за произхода на Сюлейман паша. Във Фейсбук дори се търкаля един списък, озаглавен „Европейски съюз 1878 г.“, в който се изреждат поне две дузини видни османски военачалници, които уж били християни от Западна Европа, минали на служба при „вековния поробител“ на българите. Така се доказвала вековната зловредна роля на Запада по отношение на нашия народ. Та като се почне от 19-тото столетие, та до днес, когато ни е поробил Европейския съюз и брюкселската бюрокрация.

Тактиката фалшифицирани исторически факти и събития да се проектират върху днешните геополитически реалности не е нова. В случая с османските военачалници от Руско-турската война през 1877-1878 г. целта е да се покаже, че само руснаците са правели добрини за българите. И ако преди 146 години Руската империя ни е освободила, това значи, че и Путин ни мисли доброто. Нищо, че ако се вгледаме през лупата на предубежденията, сред командващите на руската армия на Балканите през 1877 г. ще открием поне една дузина немски фамилии, а също и генерали и полковници с беларуски и украински произход.

Аз като историк ще ви кажа, че надцакването с исторически факти е най-прекия път към засилване на враждите и конфликтите между народите в наши дни. Вижте за какво се биха сърби и косовски албанци, евреи и палестинци, арменци и азербайджанци. Да си поделят историята. Логиката е – вие сте ни мислили злото преди един, два или повече века, затова сега ще ви го върнем. Конкретно за България – днес феновете на Путин се стремят да й вменят чувство за вина и благодарност спрямо „руските освободители“. Но нека да е ясно – никаква реална или въображаема освободителна роля от 19 век не оправдава днешната агресия на Путин срещу Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани