Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: С Оранжевата революция в Украйна Западът се подготвяше за военен конфликт с Русия

[post-views]
Молдова обвини руската армия в опит да вербува нейни граждани

Още преди преврата от 2014 г., с така наречената „оранжева революция“ от 2004-2005 г. и с правителствата на Тимошенко-Юшченко, Украйна, подстрекавана от Запада, се готви за открит военен конфликт с Москва.

ОТГОВОР

Теория на конспирацията, както и повтарящи се прокремълски дезинформационни разкази за протестите от 2013-14 г. в Киев, представени като държавен преврат, ръководен от САЩ, Запада и украинските нацисти.Оранжевата революция в Украйна от 2005 г. беше предизвикана от изборната измама. Непартийните екзитполове по време на президентските избори през 2004 г. дадоха убедителна преднина на Виктор Юшченко с 52 процента от гласовете, в сравнение с 43 процента на премиера Виктор Янукович. И все пак, когато излязоха официалните резултати, се предполагаше, че Янукович е победил съперника с 2,5 процента.Протестиращите, облечени в оранжево, цвета на кампанията на Юшченко, излязоха по улиците и страната издържа на почти две седмици демонстрации. Поддръжниците на Янукович на изток заплашиха да се отделят от Украйна, ако резултатите бъдат анулирани. Въпреки това на 3 декември Върховният съд постанови изборите за невалидни и нареди нов балотаж за 26 декември. Впоследствие Юшченко победи Янукович, като спечели около 52 процента от гласовете. Въпреки че Янукович оспори валидността на резултатите, Юшченко беше встъпил в длъжност на 23 януари 2005 г.

Източник:https://euvsdisinfo.eu/report/with-the-orange-revolution-in-ukraine-the-west-was-preparing-for-a-military-conflict-with-russia

Превод:Стоян Марков

Най-ново

Единична публикация

Избрани