Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФОРМАЦИЯ: НАТО най-накрая намери съперник от своя размер в хусите в Йемен

[post-views]
Одобрен е проект на Изявление за намерение за присъединяване на Министерството на отбрана на Хърватия към Техническо споразумение относно мерките по усилена бдителност на НАТО в България

След като почти две години избягваха пряка военна конфронтация с Русия, НАТО и неговите съюзници най-накрая намериха съперник от своя размер: йеменските хуси. С операцията Prosperity Guardian НАТО идва на помощ на Израел.

ОТГОВОР

Дезинформация, предназначена да очерни НАТО и да подкопае обществената му репутация.НАТО няма връзка с операцията Prosperity Guardian за защита на навигационните пътища в Червено море от йеменските хуси, чиито атаки в края на 2023 г. засягат морския трафик и морските пътища. Въпреки че общият брой на участниците не е ясен, само няколко от 31-те държави-членки на НАТО също са част от тази военноморска мисия, която включва поне 2 други държави, които не са част от Атлантическия съюз. Операцията беше обявена под егидата на така наречените Комбинирани морски сили, военноморско партньорство от 39 нации за гарантиране на морската сигурност, и по-специално на Оперативна група 153, фокусирана върху Червено море, която ще координира новата мисия.Чрез това изопачаване на факти, целта на тази дезинформационна история е да събуди анти-НАТО чувства, докато споменаването на Атлантическия алианс като избягващ пряка конфронтация с Русия цели да насърчи повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ за войната в Украйна като прокси война на НАТО срещу Русия.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/nato-finally-found-a-rival-of-its-size-in-the-houthis-of-yemen

Превод:Стоян Марков

Най-ново

Единична публикация

Избрани