Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Френската армия е подготвена за „най-тежките“ операции

[post-views]
Френската армия е подготвена за „най-тежките“ операции

Френските сухопътни войски са готови да отговорят на всяка заплаха и се подготвят дори за „най-тежките сблъсъци“, заяви генерал Пиер Шил.

Изявлението на началник-щаба на сухопътните войски генерал Пиер Шил идва, след като президентът Еманюел Макрон заяви, че не изключва изпращането на сухопътни войски в помощ на Украйна в борбата с Русия.

Френската армия „е готова“, пише Шил в статия във френския ежедневник „Льо Монд“.

„Както и да се развие международната ситуация, френският народ може да бъде сигурен, че неговите войници са готови да реагират“, каза той.

Шил заяви, че демонстрацията на френския военен потенциал ще помогне за „възпиране на всяка атака срещу Франция“.

„За да се предпази от всяка атака и да защити интересите си, френската армия се подготвя дори за най-трудните ангажименти“, каза той.

Той цитира латинската поговорка „si vis pacem, para bellum“ – „ако искаш мир, готви се за война“.

Шил заяви, че Франция може да включи дивизия от 20 000 войници в коалиция в рамките на 30 дни и сама може да командва армия от около 60 000 войници, като се присъедини към други съюзнически държави.

Френската армия твърди, че наброява 121 000 войници и може да повика 24 000 резервисти.

Шил не спомена конкретно нахлуването на Русия в Украйна и риска от разпространение на конфликта. Но той заяви, че „източниците на криза се умножават и носят със себе си рискове от разрастване или разширяване“.

Коментарите му са последната сурова оценка на ситуацията от страна на висш европейски военен командир.

Началникът на британския генерален щаб генерал Патрик Сандърс заяви през януари, че британските граждани трябва да са готови да се сражават в евентуална сухопътна война.

Началникът на шведската армия Микаел Биден също разтревожи много свои сънародници, когато заяви, че „шведите трябва да се подготвят психически за война“.

Позицията на Макрон спрямо руския президент Владимир Путин се втвърдява, като неотдавна френският лидер определи Путин като заплаха не само за Украйна, но и за сигурността на всички европейци.

Франция също така обвини Русия в поредица от кибератаки и кампании за дезинформация.

Макрон, който многократно е заявявал, че „Русия не може да спечели тази война“, шокира европейските си съюзници през февруари, като отказа да изключи изпращането на западни сухопътни войски.

Той също така определи войната в Украйна като „екзистенциална“ за Европа.

Френски депутати и експерти обаче публично се притесняват от липсата на оборудване и боеприпаси, което според тях би съкратило всяка пряка конфронтация със силен враг само след няколко месеца.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани