Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавният секретар на САЩ призова кюрдите да спасят Ирак

[post-views]

Държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе кризисни разговори с лидерите на иракския автономен кюрдски регион. Той ги призова да подкрепят централната власт в Багдад срещу сунитските джихадисти, които за две седмици превзеха обширни територии в северозападната част на Ирак и се готвят за настъпление към столицата.

Малко преди посещението на Кери лидерът на кюрдския автономен регион Масуд Барзани заяви, че иска независимост от Ирак.

Междувременно иракският премиер Нури ал Малики уважи молбата на САЩ и обяви, че ще сформира ново правителство с участието на всички религиозни и етнически групи – мюсюлманите сунити и кюрдите.

Вашингтон критикува Малики, че неговият кабинет е съставен предимно от мюсюлмани шиити.

Боевете в Ирак продължават с пълна сила. Бунтовниците от радикалното сунитско движение „Ислямска държава на Ирак и Левант” успяха за кратко да превземат най-голямата рафинерия за петрол в страната. Впоследствие иракското командване потвърди, че е успяло да отблъсне бунтовниците от стратегически комплекс.

Заради религиозното насилие в Ирак през месец юни са загинали над 1000 души, по-голямата част цивилни. Това се посочва в последния доклад на ООН за насилието в страната. Наблюдатели на световна организация отбелязват, че жертвите може да са в пъти повече заради военните действия и съобщенията за масови убийства, извършвани от ислямистите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани