Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според източници от Киев Украйна е поразила с дрон военна цел в руската Република Татарстан

[post-views]
Украйна съобщи, че за първи път е поразила руски изтребител от пето поколение

Украинската агенция за военно разузнаване (ГУР) е причинила днес „значителни щети“ на руска военна цел в руската Република Татарстан като използвала дрон украинско производство, съобщи източник от украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс. 

Властита в Татарстан по-рано заявиха, че дронове са атакували индустриални обекти в руската република и че няколко души са били ранени. Според ТАСС при атаката с БПЛА срещу обект в град Елабуга са били ранени седмина студенти от местния технически университет, като двама от тях са били непълнолетни. Нападение е извършено и в град Нижнекамск. Според местните власти производственият процес в предприятията не е бил нарушен и няма сериозни разрушения. На пострадалите се оказва необходимата помощ, като трима са настанени в болница.

Ройтерс е анализирал изображения, показващи атаката в Нижнекамск и е стигнал до извода, че дронът е ударил основната производствена част на петролната рафинерия „Тенеко“ в град Нижнекамск, една от най-големите в Руската федерация. На съоръжението се пада близо половината от общия преработвателен капацитет на целия обект в размер на 17 милиона тона петрол.

 Агенцията същевременно съобщава, позовавайки се на данни на Въоръжените сили на Украйна, че тази нощ руски дронове са нанесли удари по енергийната инфраструктура в украинските Днепропетровска и Кировградска област. Девет дрона са били свалени над  Днепроветровска област, където техните отломки са причинили два пожара в областния център Днепър, съобщи областният губернатор в социалната мрежа „Телеграм“.

По данни на „Укренерго“ в Кировградска област руски дрон е успял да порази високоволтова подстанция.

През последните седмици Русия нанася удари срещу енергийните съоръжения на Украйна, предизвиквайки значителни щети по украинската енергийна система и причинявайки спирания на тока в много региони.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани