Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойци, свързани с „Ислямска държава“, убиха най-малко 10 цивилни в Конго

[post-views]
Двама убити при атака с миномет срещу военна база на Южна Африка в ДР Конго

Армията на Демократична република Конго заяви, че бунтовници, свързани в терористичната организация „Ислямска държава“, са убили най-малко 10 души при нападение срещу селище в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес.

Атаката е извършена вчера от бойци от групировката Обединени демократични сили, която отдавна действа в района на границата между ДР Конго и Уганда. Миналата седмица ООН съобщи, че през тази година във въпросния район са били убити близо 200 души.

Капитан Антъни Мулушайи, говорител на конгоанската армия в провинция Северно Киву, заяви, че бунтовниците са подпалили местна болница и са заловили няколко цивилни. Военнослужещите, които са се притекли на помощ, са застреляли четирима от ислямистите и са спасили четирима от похитените.

Според местен граждански лидер на име Какуле Мвендапеке броят на убитите и отвлечени цивилни е по-голям, като по думите му бунтовниците от Обединените демократични сили са ликвидирали най-малко 17 души.

Източната част на ДРКонго е раздирана от конфликти от десетилетия насам. Над 120 въоръжени групировки се борят за контрола върху находищата на ценни суровини, а някои от тях се опитват да защитават  общностите си. Масовите убийства, извършвани от бунтовници, са често явление в региона и по данни на ООН нестихващото насилие е принудило над 7 млн. души да напуснат домовете си.

Бинту Кейта, специален представител на генералния секретар на ООН в ДРКонго, миналата седмица предупреди, че насилието ескалира и че тази година са регистрирани хиляди нарушения на човешките права, включително изнасилвания и насилие, основано на пола.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани