Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Беларус ще преустанови участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

[post-views]
Беларус ще преустанови участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви днес, че страната му ще преустанови участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), предаде Асошиейтед прес, като отбеляза, че изпадналото в криза споразумение някога е било една от водещите военни доктрини на континента.

Авторитарният беларуски държавен глава внесе в парламента законопроект за преустановяване на действието на Договора.

Подписаният през 1990 година ДОВСЕ поставя ограничения за броя на танковете, бойните машинни, военните самолети и оръдията от тежката артилерия, които може да бъдат на въоръжение в Европа. Целта му бе да се постигне военен баланс между Запада и държавите от бившия социалистически блок, които са членували във Варшавския договор.

Но миналата година Русия се оттегли окончателно от ДОВСЕ, а членовете на НАТО, които бяха страна по Договора, отговориха със замразяване на участието си в него. АП посочва, че с излизането от ДОВСЕ Беларус свободно може да увеличи армията си.

„Преустаняването на ангажимента на Беларус към ДОВСЕ се отразява на баланса на въоръжените сили в целия евро-атлантически регион и е послание към страните от Запада, че Минск възнамерява да играе активна военна роля в региона“, казва за АП беларуският военен анализатор Александър Алесин.

Беларус съхранява руско тактическо ядрено оръжие, наред с ракети, а на беларуска територия са разположени и руски военни сили. Тази страна беше използвана от Русия като плацдарм за изпращане на войски в Украйна, но беларуски бойни подразделения не са взимали участие в сраженията, които се водят на украинска територия след руската инвазия през февруари 2022 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани