Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник инж. Петър Банков: Пролетяхме над 1300 летателни часа през 2023 г.

[post-views]

Красимир МИТОВ

Поддържаме непрекъсната готовност за блокиране и задържане на самолет нарушител на въздушното пространство, казва командирът на 12-а авиобаза в Долна Митрополия.

Изминаха две години от дейността на 12-а авиобаза в гр. Д. Митрополия, предназначена за изграждане, развитие и поддържане на способности в интерес на основните мисии на ВВС по отбрана, подкрепа на международните мир и сигурност и преди всичко принос към националната сигурност в мирно време. Тя е престижен център за летателно обучение на летци пилоти в съответствие със съвременните международни изисквания и стандартите на НАТО, също така и за професионална подготовка на кадри за ВВС, за изпълнение на широк спектър задачи в системата на национална и колективна отбрана. Разговаряме с командира на базата полковник инж. Петър Банков летец-пилот I клас.

– Господин полковник, какви задачи реши авиобазата през миналата година и какви цели преследвате в бъдеще?

– Поредицата от военнополитически събития през 2023 г., носещи рискове и заплахи за сигурността на страната, региона и света, не попречиха на нормалното изпълнение на планираните мероприятия в авиобазата. Усилията на командването бяха насочени към окомплектоването на структурите с подготвен личен състав и неговото кадрово развитие. През изтеклата година преминахме по ново длъжностно разписание. Ключови офицерски длъжности се попълниха с личен състав, което способства за изпълнение на поставените задачи качествено и в пълен обем. Личният състав демонстрира високи професионализъм и мотивация. Пролетяхме над 1300 летателни часа и реализирахме над 150 летателни смени. Летателният състав на базата участва в тактическо учение на зенитно-реактивен дивизион от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, способствайки за постигането на тактическа обстановка, максимално близка до бойната. Проведохме комплексна тренировка с реално обозначаване на въздушни цели под ръководството на Съвместното командване на силите, което оказа положителен ефект в летателната и бойната подготовка на екипажите.

Допълнителен принос към подготовката на летателния състав имаше участието ни в традиционно провежданото едностепенно, едностранно летателно-тактическо учение „Фантом 2023” с участие на състав от авиационната ескадрила, ескадрила „Летищно, техническо и битово осигуряване” и ескадрила „Оперативна подготовка на авиационната техника”. За поредна година участието на инструктори специалисти от сектор ПВО в тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2023” е оценено подобаващо и затвърждава професионалния им опит.

Поддържаме непрекъсната готовност за блокиране и задържане на самолет нарушител на въздушното пространство на Република България, както и готовност за посрещане и подготовка на повторен полет на дежурните изтребители. Провеждаме подготовка и поддържаме в готовност за активиране при необходимост четири формирования за овладяване и преодоляване на последствия от бедствия и аварии, провеждаме летателната подготовка на курсантите летци съгласно утвърдените учебни планове, подпомагаме и провеждаме практическата подготовка на всички други специализации на курсантите от ВВВУ „Г. Бенковски”.

– Как поддържате летателния процес и усъвършенстването на подготовката на инструкторския състав летци пилоти?

– Акцент сред основните задачи са съхраняването, поддържането и повишаването на нивото на летателната подготовка с част от летателния състав, водене на интензивна подготовка за достигане на изискванията за приучаване на нов тип боен самолет и провеждане на такава на курсантите летци пилоти в условията на осигурено високо ниво на безопасност на полетите. Летателната подготовка се изпълнява с почти 100% натоварване на наличната авиационна техника с голямо себеотрицание на целия личен състав. Авиобазата разполага с опитни летци инструктори, притежаващи богат методически опит, професионален инженерно-технически и осигуряващ състав, което е в основата на постигнати високи резултати.

Проведохме ритмична летателна дейност, което осигури не само запазване на придобитите способности, но и усъвършенстване на подготовката за част от състава. Придобити бяха по-високи степени на класна квалификация. С гордост мога да заявя, че в авиобазата е съхранена приемствеността между поколенията летци. Целта, която преследваме, е една – успешната реализация на младите пилоти като летци от ВВС на страната.

– Каква роля изпълнява базата в подготовката и обучението на курсантите летци пилоти от ВВВУ „Г. Бенковски”?

– Усъвършенстването на летателната подготовка на млади летци от авиационните формирования на ВВС и курсантите летци пилоти от ВВВУ са едни от най-важните и отговорни задачи пред нас. През последните две години планираната летателна подготовка на курсантите е изпълнявана в максимална степен съобразно наличните авиационна техника и ресурси на високо качество. Базата разполага с три типа въздухоплавателни средства както за първоначално обучение, така и за усъвършенстване на летателната им подготовка. Випускниците летци пилоти се разпределят по щат при нас. Считам, че това има своя положителен принос за професионалната им реализация. През едногодишния период те завършват подготовката си на самолет Pilatus РС-9М и успешно преминават на реактивен самолет L-39ZA, което е възможност за придобиване на степен за клас на квалификация – „Военен пилот III клас”.

– С какви летателни средства разполагате и очаквате ли да получите нови образци? 

– Разполагаме с нови самолети ZLIN 242L, които използваме за първоначално летателно обучение по кръга, в зона, самолетоводене, изпълнение на фигурен пилотаж, а също така за обучение в предотвратяване и възстановяване на загубата на управление на самолета. Друг тип въздухоплавателно средство на въоръжение в базата са учебно-бойните самолети Pilatus PC-9M и доказалите се по цял свят, а през последните четири десетилетия и в нашата страна учебно-бойни самолети L-39 Z. Самолетите използваме както за усъвършенстване на подготовката, така и за натрупване на достатъчно летателен опит. На реактивните самолети подготвяме младите летци пилоти по техника на пилотиране денем и нощем в прости и сложни метеорологически условия, а също така и за действия по въздушна и земна цел. През пролетта на тази година очакваме да пристигнат първите L-39ZA с модернизирано оборудване, а в близко бъдеще се надяваме да придобием и нова авиационна техника, осигуряваща пълна съвместимост с партньорите от страните – членки на НАТО. На тази основа надявам се да бъдем полезни и при създаване в бъдеще на комплексния тренажорен център по усвояване на новия самолет Ф-16 Блок 70 за технически специалисти за нуждите на ВВС.

– Какви са сътрудничеството и взаимодействието ви с останалите авиобази в страната?

– Работата на базата протича в тясно взаимодействие и сътрудничество с другите авиобази. Осигуряваме 24-часово бойно дежурство по Air policing денем и нощем във всякакви метеорологически условия. Военното Летище Долна Митрополия е единственото, останало такова като запасно летище в Северна България. Готови сме да осигурим и полети за медицинска евакуация денем и нощем при различни условия. Част от летателната подготовка на екипажите от транспортната база се провеждат на нашето летище. Младият летателен състав в авиобазата получава целенасочена летателна подготовка за профилиране на випускниците – летци за изтребителна и щурмова авиация, а така също и за транспортната авиация. След завършване на подготовката си в авиобазата, младите летци успешно се реализират в другите бойни бази.

– Каква е дейността на „Центъра за подготовка и обучение” (ЦПО) на военнослужещи за нуждите на ВВС?

– Дейността на центъра включва разработване и провеждане на курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията на военнослужещи от ВВС. Центърът е тясно специализиран в обучението на сержантски и войнишки състав. Тези категории военнослужещи се обучават в широк спектър от специалности, обхващащи почти всички основни направления. В отделни случаи в ЦПО се извършва и обучение на военнослужещи от другите видове въоръжени сили. През 2023 г. бяха разработени и утвърдени промени в три учебни програми, които бяха актуализирани и по тях се проведоха курсове за придобиване на военна квалификация „Войник – I етап”, „Войник, авиационно-технически специалист” и курс за придобиване на ВОС и квалификация „Старши авиодиспечер/авиодиспечер”.

В състава на ЦПО има три обучаващи звена – сектор „Противовъздушна отбрана”, сектор „Авиационен и комуникационно, информационно-навигационен” и сектор „Общовойскови, административен и логистичен”, в които е съсредоточен инструкторско-преподавателският състав. Проведохме курс за военна и длъжностна квалификация „Младши сержант” с 67 завършили военнослужещи и шест курса за придобиване на ВОС и квалификация, в които са обучени 18 военнослужещи, 59 военнослужещи завършиха курс за квалификация „Войник”, проведохме също така курсове със сержанти и войници за съвместно обучение. Общо през учебната 2023 г. в ЦПО са преминали подготовка 254 специализанти от състава и за нуждите на ВВС, от които 226 войници и 28 сержанти.

– Какви са взаимоотношенията ви с институциите в Плевен и Долна Митрополия?

– Авиационната база е пряко свързана и с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. В постоянна готовност се поддържат четири формирования за оказване на помощ на населението, действие при зимни условия, разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси и гасене на пожари с район за отговорност в Централна Северна България.

Проведохме съвместно учение с РДПБЗН – Плевен, и Долна Митрополия на територията на авиобазата с цел усъвършенстване на дейността на екипите за повишаване на уменията по използване на наличните оперативни способности на структурите за адекватна и ефективна реакция при авиационно произшествие. За повишаване на военно-родолюбивото възпитание на подрастващото поколение във взаимодействие с Военно окръжие Плевен провеждаме часове, посветени на Българската армия  с военнослужещи от базата и училищата на територията на областта. Над 400 ученици ежегодно посещават базата и имат уникалната възможност да разгледат и се запознаят с експонатите в музея и бойната техника. Авиобазата се радва на нестихващ интерес в Деня на авиацията и космонавтиката 12 април и празника на 12-а авиационна база, в който провеждаме „Открит летателен ден”. Активно участваме и в благотворителни акции по случай коледните празници и събития в подкрепа на децата на загинали военнослужещи от състава на базата. Поддържаме добри взаимоотношения с Военния клуб в Плевен и военнопатриотичните съюзи и сдружения. Регулярно участваме по различни поводи за честване на годишнини на територията на Плевен. В резултат на доброто сътрудничество между военните формирования в гарнизона осъществяваме взаимопомощ при провеждане на съответните мероприятия.

Любител на високите скорости пилотира МиГ 21 ПФМ

Полковник инж. Петър Банков е роден на 12 февруари 1967 г. в Нова Загора. През 1985 г. завършва Математическа гимназия в Сливен. Още от ученическите си години се увлича по високите скорости, мотокроса и неговата любов става мотоциклетът, а жаждата за свободно летене в необятните простори го води в аероклуба на Стара Загора. Мечтата му е осъществена, прекрачвайки прага на ВНВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия, където успешно получава през 1990 г. лейтенантските си пагони на летец пилот от ВВС. В курсантските години изучава и лети на свръхзвуковия самолет МиГ-21 ПФМ.

Службата си започва в 19-и изтребителен авиационен полк. Преминава през всички командни длъжности в ескадрилата на Трета изтребителна авиационна база. Бил е началник на служба „Безопасност на полетите и обективен контрол” и началник служба „Летателно-тактическа подготовка”. През 2007 г. завършва ВА „Г. С. Раковски” специалност „Национална сигурност и отбрана”, а през 2010 г. – „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВВС”. Работи в щаба на ВВС в отдел „Подготовка и използване на войските”, по-късно е главен инспектор в служба „Военна полиция” и до 2017 г. е в отдел „Оперативен” на командването на ВВС. От 9 февруари 2017 г. е командир на в. ф. 52090 – Долна Митрополия.

Женен е, с едно дете. Съпругата му Николина е начален учител в 22-ро СЕУ „Г. С. Раковски” в София, а дъщеря му Гергана е IT специалист. Негова гордост е внукът му Боян, който е на 12 години и мечтата му е да тръгне по стъпките на дядо си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани