Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първият хеликоптер на „Леонардо” кацна на „Враждебна”

[post-views]

Началото на системата за спешна медицинска помощ по въздуха у нас стъпи на прав път, ВМА подготви медиците.

Преди дни в авиобазата на Главна дирекция „Гранична полиция” на столичното летище „Враждебна” кацна първият от чаканите до 2026 г. 6 медицински хеликоптера, с които започва изграждането на българската система за спешна медицинска помощ по въздуха. Там е изграден и операторът „България Хели Мед Сървиз”. Въздушната линейка, произведена от италианската фирма „Леонардо”, е оборудвана с апарат за обдишване, електрокардиограф, кувьоз по световни стандарти. Което осигурява спасяване на пострадалия още в първия т.нар. златен час. България е заплатила с европейски средства производството на 6-те медицински хеликоптера, с които ще се покрие страната с възможностите на спешната медицинска помощ по въздух. До края на годината пристигат още 2 машини на оперативните бази в Долна Митрополия и в Сливен. А общо за страната се лицензират 8 болнични хеликоптерни площадки.

Докато летателният състав се подготвя в Италия, почти сто лекари и медицински сестри се подготвяха от екипи на ВМА за медицинската евакуация на пострадали по въздуха. Екипи на Академията от години са

сертифицирани за оказване на помощ на пострадали при война

учения, катастрофи и извънредни ситуациив мирно време по стандартите на НАТО. Те обучаваха по всички алгоритми, по които работи медицината във въздуха.

Държавното дружество „България Хели Мед Сървиз” ЕАД е авиационният оператор, който ще изпълнява полетите с хеликоптерите за спешна медицинска помощ. Неговият изпълнителен директор Димчо Добрев, о.р. полковник, разказа за в. „Българска армия”, че са се запознали с опита на базата за оказване на спешна медицинска помощ  в италианския град Торино, която обслужва територия от около 25 хил. кв. км с 4 млн. население с 4 машини на разположение за града и областта Пиемонт. Там само една машина носи дежурство нощем. А от швейцарската компания за спешна медицинска помощ по въздуха „Рега” са ги поканили да видят техния оперативен център с поддържането, реда за вземане на решения, софтуерното осигуряване. Там имат най-доброто в организацията и изпълнението на такава помощ. Димчо Добрев разказва за изградения временен оперативен център във временната оперативна база на „Враждебна”. В страната оперативните бази ще са 6. И когато към оператора се подаде сигнал за необходимост от спешна помощ с транспортиране на медицински екип по въздуха, нашият център, казва изпълнителният директор, взема решение кой от всички хеликоптери е най-подходящо да се вдигне в зависимост от навигационната и метеорологичната обстановка, от обстановката на мястото на приемащата болница и т.н. Т.е. като структура и модел на работа операторът е подготвен. Цялата организация и

задействането на системата става чрез телефон 112

където се подава сигналът, а центърът за спешна медицинска помощ по въздуха има изнесен модул. Триажът се извършва от регионалните центрове за спешна медицинска помощ по медицинските стандарти за това. И след това се решава дали случаят е за помощ с хеликоптер, или за наземен екип. А самият оператор определя кой хеликоптер ще бъде вдигнат и ще прецени дали условията позволяват това. Медицинският екип оказва на място помощ на пациента, транспортира го до болница и хеликоптерът се връща в базата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани