Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръцкият министър на отбраната отхвърли твърдения за „тайни“ оръжейни доставки за Украйна

[post-views]
Гръцкият министър на отбраната: След реформите в рамките на Програма 2030 Гърция ще има най-силните въоръжени сили в историята си

Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас отхвърли днес медийни информации, в които се твърди, че Гърция изпраща тайно 250 контейнера с оръжия на Украйна, съобщава в. „Катимерини“.

Гърция е снабдявала Украйна с огнестрелни оръжия и муниции през последните две години, но изясни, че не може да изпрати ключови за отбраната си оръжия, отбелязва изданието. По отношение на артилерията Гърция вече предостави както пряко, така и чрез продажба на Чехия гаубици с калибър 115 мм и 203 мм и голям брой снаряди.

„Няма оръжейни трансфери към Украйна“, заяви Дендиас в отговор на въпрос на депутат по време на дебат в парламента по проектозакон за създаване на Център за отбранителни иновации.

„Ние не сме крили на кого и какво продаваме в рамките на международните споразумения на страната. Продаваме остарели материали на Чешката република и САЩ, като същевременно пестим ресурси, тъй като само унищожаването на тези материали би надхвърлило 100 милиона евро“, каза той пред парламента.

В. „Ефимерида тон синдактон“ пише в свой материал, че гръцки оръжия и боеприпаси тайно се транспортират към Украйна по железопътен маршрут през Румъния в контейнери, като първите два са тръгнали преди два дни от гарата Като Гефира край Солун.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани