Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стефан Иванов поема на първата в света океанска гребна експедиция през Южния океан

[post-views]
Стефан Иванов поема на първата в света океанска гребна експедиция през Южния океан

Спомняте ли си Стефан и Максим Иванови – бащата и синът приключенци, прекосили с изработена от тях гребна лодка Атлантическия океан?

Няма как да не ги помним – със смелата си мисия двамата се превърнаха в сензация, като снимката от завръщането им, развявайки българския флаг, обиколи света, а Максим стана най-младият гребец в света, прекосил успешно океан. Когато отплава с баща си на 14 юни 2020 г., той е на 16 години и 293 дни. Двамата успяват да завършат и първата океанска гребна експедиция за България. Те изминават 4444 морски мили, което е 8230 км, с лодка, изработена от фибростъкло от самите тях в гаража им. Плавателният им съд се казва „Neverest“ и е задвижван само с две гребла. Той е без платна и двигател и стана първата в света океанска гребна лодка, която прекосява Атлантика от изток на запад в сезона на ураганите. Максим и Стефан отплаваха в средата на юни от Португалия и след 105 дни в океана акостираха благополучно на бреговете на Барбадос в 19:00 ч. българско време на 6 октомври. Мисията им бе посветена на хуманна кауза – донорството за трансплантация.

Сега Стефан потегля на нова океанска гребна експедиция – първата по рода си в света. Този път без своя син, който вече е студент в Америка, в престижния Станфордски университет, и се впуска в дебрите на инженерните и компютърни науки.

Стефан Иванов е финансист по образование, но авантюрист по душа. През 2011 г. става вторият българин, преплувал Ламанша, а 8 години след това успешно завършва един от най-трудните планински маратони с дължина 300 км. Сега той се отправя към считаното за най-опасно кътче на планетата в района на Нос Хорн.

Още в първите дни на следващата година международна океанска гребна експедиция се отправя на юг към Антарктида. Тя ще се състои от 6 души и един от тях ще бъде именно Стефан, лично поканен от капитана на мисията – исландецът Фиан Пол, изследователят с най-много рекорди на Гинес в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много титли „Първи в света“ сред изследователите (14).

Стефан Иванов разказа пред БГНЕС за новото предизвикателство, което беше обявено за първи път на премиерата на книгата на испанският изследовател Хавиер Качо „Шакълтън – Несломимият“, което агенцията отрази.

Че първото обявяване на експедицията се състоя тъкмо на премиерата на тази книга, не е случайно. Експедицията е наречена „Мисията на Шакълтън“ и се отправя точно по стъпките на самоотвержения британски изследовател и неговия 28-членен екипаж на кораба „Ендюранс“, по-точно на капитана и петима членове на екипажа, тръгнали да търсят помощ на остров Южна Джорджия с малка ветроходна лодка, прекосявайки Южния океан, когато корабът им затъва злощастно сред ледената необятност. Това плаване е останало в историята като едно от най-великите пътешествия с малка лодка, осъществявано някога, и е довело до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън.

„С ветроходен морски съд ще прекосим Пролива на Дрейк. Тази експедиция ще бъде първата океанска гребна експедиция, потегляща от Антарктида през Южния океан до остров Южна Джорджия, североизточно от Нос Хорн“, разказа Стефан Иванов. „Така че ще прекосим целия Южен ледовит океан, където ветровете, бурите, теченията, са доста непредсказуеми, гледките са безкрайно красиви, има много морски живот“.

Лодката се нарича „Мис Чипи“ на името на Хри Макниш – Чипи, дърводелецът на експедицията на Ърнест Шакълтън, който има ключова роля за спасяването на екипажа – работейки денонощно затънал до кръста в ледената вода, поддържайки кораба над водата, за да могат да бъдат разтоварени по-голямата част от провизиите. Той успява и да сглоби и поправи счупените спасителни лодки, с които те плават до Южна Джорджия. А когато достигат острова, слага бутонки на членовете на експедицията, направени от винтчета и по всякакъв начин улеснява пътя на изследователите и тяхното спасяване.

„Но по една или друга причина Хари Макниш не получава т. нар. Полярен медал, което е много странна историческа недомислица“, сподели Стефан. „Това, което искаме да направим, е да се поразровим в тази история, да открием истината, какво се е случвало в тази експедиция между членовете на екипажа, защо Хари Макниш е низвергнат. Той е бил може би единственият, който се е противопоставял на решенията на Шакълтън. Искаме да разкрием част от тази забравена история и ако е възможно посмъртно да бъде даден този медал на Хари Макниш“.

Мисията се осъществява благодарение подкрепата на две компании: британската компания ACTIPH Water за алкално йонизираната вода и българската IT компания SiteGround Life, посветена на опазването на околната среда. Именно втората компания е направила възможно участието на Стефан в експедицията, но и до голяма степен самата експедиция. Освен за опазването на околната среда, тя е ориентирана и към помощ в образованието, здравеопазването и спорта.

Експедицията ще стартира от Антарктическия полуостров и ще се отправи към остров Южна Джорджия в района на Нос Хорн – маршрут от около 1300 км. При успех мисията ще постигне 6 рекорда на Гинес.

„За мен най-прекрасното в такава експедиция е сливането на удоволствието с удовлетворението. Удоволствието от това да видиш косатките, от това да виждаш всяка сутрин различен изгрев, различен залез… И удовлетворението от това да се бориш със стихиите, с умората…, сред една гледка, в която няма визуално замърсяване… Това е нещото, което много ме мотивира. И разбира се, целта да спомогнем за опазването на околната среда. Цел, в която не сме сами. Цел, в която сме в единоборство с много хора, които ни помагат“, каза българският мореплавател. „Разбира се очакваме да видим красиви айсберги, недокосната природа. Всъщност една от целите на експедицията е да спомогнем природата около Антарктида да бъде опазвана по-добре, да бъдат декларирани нови поне 4 милиона кв. км защитена морска шир“, каза още той.

Групата ще се опита да даде своя принос към дейността на голямата организация за защита на природата CCAMLR, създадена преди над 40 години, в която членуват 52 държави, включително всички държави от Европейския съюз, и която се опитва да декларира нови защитени зони, в последните години обаче без успех, заради противопоставянето на Русия и Китай. На борда ще се вземат и проби за научни изследвания.

Освен Фиан Пол и Стефан Иванов, групата се допълва от опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели: Джейми Дъглас-Хамилтън от Великобритания, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ.

„Ние не сме професионални състезатели, но всички членове на екипажа са опитни океански гребци и мореплаватели. Лидерът на експедицията е най-награждаваният океански гребец – има 33 рекорда на Гинес за прекосяването на най-различни океански маршрути, вкл. най-бързото прекосяване на някои от тях. Има двама американци, един шотландец и една жена – австрийска състезателка по гребане и ветроходство, работеща от 11 години в австрийската армия“, каза Стефан Иванов.

„Шест души ще се сменяме на всеки час и половина на греблата. Въпреки че е лято на Антарктида, температурите все пак са не по-високи от 0 при влажност около 90%. Няма да бъде леко, но колкото по-трудно, толкова ще бъде по-сладко удовлетворението“, продължи разказа си той.

Според Стефан лодката е подготвена добре за предизвикателствата, които я очакват, като е построена така, че на практика да бъде непотопяема. Тя е разделена на повече от 14 водоизолирани помещения, така че дори някои от тях да бъдат пробити и напълнени с вода, да не потъне. Ако бъде преобърната, тя сама ще се върне в изходно положение. Шестимата имат и сателитни устройства, които ще носят през цялото време, така че ако се случи някой от тях да изпадне зад борда, да може да бъде локализиран и открит.

Разбира се, предизвикателствата няма да бъдат малко. Какви са те, Стефан Иванов описа красноречиво.

„Трудните условия, ниската температура не само на въздуха, но и на водата. Лодка, която тежи над тон, с всички гребци на борда ѝ е почти 2 тона, да бъде придвижена с няколко клечки – гребла, в условията на вятър над 30-40 възела, е много трудно“, призна той.

Както и първата експедиция на смелия изследовател, и тази също ще може да бъде следена непрекъснато в социалните мрежи. Тя ще може да бъде проследена в реално време във „Фейсбук“: Neverest Ocean Row, както и на тракера на www.rowlaughexplore.com/the-shackleton-mission.

„Ще бъде много интересно“, завърши развълнувано Стефан Иванов. „Аз много обичам да се гмуркам дълбоко в прегръдките на природата. И колкото по-трудно е, толкова по-голямо е удовлетворението да успееш да стигнеш до целта“.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани