Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Правителството предлага на Народното събрание да актуализира структурата и състава на въоръжените сили за военно време

[post-views]
Правителството предлага на Народното събрание да актуализира структурата и състава на въоръжените сили за военно време

То взе решение и във връзка с придобиване на два авиационни двигателя за МиГ-29.

Правителството предлага на Народното събрание да определи военните формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време.  Решението е взето по предложение на министъра на  отбраната Димитър Стоянов. Предстои да се определи и числеността на запаса за въоръжените сили, която следва да бъде достигната до 31 декември 2023 г. Конкретната част на документа е поверителна.

Актуализацията произтича от проведения Стратегически преглед на отбраната, както и от разработените и приети Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2032 и План за развитие на въоръжените сили на Република България до 2026 г. Те налагат промяна в организационната структура и преход към нова функционална структура на въоръжените сили. Според Закона за резерва на въоръжените сили в състава на въоръжените сили във военно време се включват структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България.

Смята се, че в периода до края на следващата година ще се осигури необходимото процедурно време за привеждане на организационно-щатната структура на въоръжените сили за военно време към новата функционална структура на въоръжените сили.  Срокът от една година се дава още за планиране, заявяване и приписване на необходимия ресурс от запасни и техника-запас за комплектуване на формированията от въоръжените сили и структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България по длъжностните разписания или щатове за военно време. ( Б.р. – чл. 50, ал. 2 от закона за резерва „В състава на въоръжените сили във военно време се включват запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет.“)

С друго решение правителството определи наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при сключване на договор за поръчка при придобиване на два авиационни двигателя за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 от състава на Военновъздушните сили. Възложено е на министъра на отбраната да предприеме действия за защита на основния интерес.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани