Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военното разузнаване: Продължава тенденцията към  незачитане на международното право

[post-views]
Украйна е разположила подкрепления в района на град Часов Яр

Продължава тенденцията към промяна на световния ред, незачитане на международното право и предпочитание към налагане на военната сила като механизъм за постигане на политически цели. Това се посочва в годишния доклад за 2023 г. на Служба „Военно разузнаване“. Според доклада тези дестабилизиращи фактори са възникнали главно заради действията на Русия, както и на други авторитарни държави.

В регионален аспект войната на Русия срещу Украйна се характеризираше с две основни тенденции на развитие – увеличаване на териториалните претенции на Кремъл и стремежът му към постепенно ескалиране на въоръжения конфликт. Усилията на Киев да реализира ефективна контраофанзива бяха неуспешни. Формираха се предпоставки за позиционни бойни действия и евентуално бъдещо „замразяване“ на конфликта. Шансовете за постигане на дълготраен мир чрез дипломация намаляваха, посочва Службата в документа.

Според доклада ескалиращата ядрена реторика на Москва увеличават рисковете от ядрен конфликт или техногенна катастрофа с ядрени мощности. Продоволствената манипулация и енергийният шантаж на руското държавно ръководство изкуствено генерират проблеми и напрежение в държави от Европа, Азия и Африка, като липсват ясни механизми за тяхното разрешаване, пише в документа.

В регионален контекст високоинтензивните военни действия значително повишават опасността от погрешни преценки на обстановката. Русия преднамерено ограничаваше свободата на корабоплаването и въздушния трафик над Черно море. Под претекст провеждане на военни учения обявяваше за продължителен период от време опасни зони, обхващащи и изключителната икономическа зона на страни от Черноморския регион, в т.ч. България. Съхранява се минната опасност в акваторията, сочи още докладът.

Военнополитическата обстановка в Украйна е динамична и изключително напрегната. Президентът на Украйна Володимир Зеленски запази водещата си роля в политическите процеси. Възникнаха противоречия между държавното и военното ръководство, посочва Службата в документа. Според доклада са налице индикации за изостряне на демографските проблеми, за нарастване на жертвите сред военнослужещите и населението, както и за задълбочаване на социално-икономическите трудности.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани