Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ разширяват санкциите за ограничаване на военната промишленост на Русия

[post-views]
САЩ разширяват санкциите за ограничаване на военната промишленост на Русия

Министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции срещу над 300 юридически и физически лица, за да бъде прекъснат достъпът на Русия до продукти и услуги, включително десетки китайски доставчици, необходими за поддържане на военното производство за нейната война в Украйна, предаде Ройтерс.

Представители на САЩ изразяват все по-голяма загриженост във връзка със способността на Русия да се снабдява със съвременни полупроводници, оптично оборудване и други стоки, необходими за производството на модерни оръжия въпреки вече обявените преди санкции.

Санкциите са насочени към фирми и субекти от трети страни, включително десетки доставчици на електроника в Китай. Мерките не налагат вторични санкции на банки в Китай и други държави, за които министерството на финансите на САЩ предупреди, че сделките с руски субекти могат да лишат институциите от достъп до долари.

Но министерството на финансите заяви, че променя санкциите върху руски банки, които преди това бяха обект на мерки, включително ВТБ и Сбербанк, така че те да включват клонове и дъщерни дружества в Китай, Индия, Хонконг, Киргизстан и други места.

Министерството на търговията на САЩ предприе нов подход в наказателните си мерки срещу китайски компании за незаконно отклоняване на чипове към Русия, като добави конкретни адреси в Хонконг, вместо имена на компании, към своя списък с търговски ограничения. Ведомството каза, че този ход ще затрудни фиктивни компании, които лесно могат да променят имената или да използват множество корпоративни идентичности, да използват нов адрес за незаконна търговия.

От началото на войната САЩ са наложили санкции на повече от 4000 руски юридически и физически лица в опит да спрат притока на пари и оръжия към Москва, чиято превъзхождаща огнева мощ ѝ дава предимство на бойното поле през последните месеци, посочва Асошиейтед прес. Въпреки това Русия се опитва да преработи веригите за доставки, като непрекъснато се появяват нови компании.

„Трябва да бъдем много честни пред себе си, че Путин е много способен противник, който е готов да се адаптира и да намери желаещи да му сътрудничат“, заяви пред Асошиейтед прес Аарон Форсбърг, директор в Държавния департамент по въпросите на политиката и прилагането на икономическите санкции. Затова санкциите срещу Русия, каза той, „са „динамична работа“.

Въпреки че санкциите не са спрели потока от незаконни стоки, целта е да се затрудни снабдяването на Русия с важни технологии и да се повиши надценката на стоките, отбелязва АП. Обявеният днес пакет от санкции е насочен към търговия на стойност над 100 млн. долара между Русия и доставчиците на необходимото й при воденето на войната.

Новите санкции са насочени главно към възпиране на физически лица и компании в държави, включително Китай, Обединените арабски емирства и Турция, да помагат на Москва да заобикаля западните блокади за получаване на ключови технологии, подчертава АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани