Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отсъствието на Китай от срещата в Швейцария е разочароващо, заяви Шарл Мишел

[post-views]
Европейският съвет одобри кандидатите за следващи ръководители на институциите на ЕС

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел разкритикува решението на Китай да бойкотира мирната конференция за Украйна, която ще се проведе в Швейцария през следващите дни, предаде ДПА.

„Разочароващо е, че Китай няма да участва“, заяви Мишел днес в кулоарите на срещата на лидерите на седемте най-развити индустриални демокрации в Южна Италия.

В края на миналия месец Китай заяви, че няма да участва в мирната конференция за Украйна, която ще се проведе в Швейцария. Пекин изтъкна ясното разминаване между организацията на конференцията и изискванията на Китай, както и общите очаквания на международната общност, което затруднява участието на китайските представители, заяви говорителката на външното министерство Мао Нин.

Очаква се около 40 държавни и правителствени ръководители, както и делегации от 90 държави и организации да вземат участие в срещата на върха, която се провежда през уикенда в курорта Бюргенщок.

Русия не е поканена и отхвърля събитието като западна пропаганда. Целта на срещата на върха е да се подготви почвата за последваща среща на върха за мир с руско участие. На нея ще бъдат обсъдени също така продоволствената сигурност и ядрената безопасност.

По-рано днес Швейцарският национален център за киберсигурност (NCSC) съобщи за атаки срещу държавни уебсайтове преди началото на срещата на върха.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани