Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия и Дания се ориентират към по-тясно сътрудничество при отбранителните поръчки

[post-views]
Нидерландия и още една страна съвместно ще предадат на Украйна система "Пейтриът", съобщи УНИАН

Германия и Дания подписаха документ, деклариращ намеренията им за засилване на военното сътрудничество, тъй като и двете страни обмислят по-нататъшно съгласуване на поръчките си за отбрана, изправени пред заплахата от Русия, която те възприемат като все по-враждебна, предаде Ройтерс.

Двете съседни страни работят в тясно сътрудничество в Балтийско море, а Дания подкрепя със 125 млн. евро (135,13 млн. долара) инициативата на Германия за незабавни действия за снабдяване на Украйна с крайно необходими средства за противовъздушна отбрана.

Както Германия, така и Дания работят за закупуването на системи „Скайрейнджър“, за да запълнят празнината в отбраната с малък обсег на действие, която стана очевидна след нахлуването на Москва в Украйна.

Берлин поръча 18 системи „Скайрейнджър“, чиито кули са монтирани на бронирани автомобили „Боксер“, на стойност около 600 млн. евро с опция за още 30, за да започне да заменя отдавна пенсионираните си танкове „Гепард“, които се радват на завръщане в Украйна.

Машините ще бъдат въоръжени с 30-милиметрово оръдие за противовъздушна отбрана и ракети „Стингър“. Дания планира да закупи системи „Скайрейнджър“, произведени от „Дженерал Дайнамикс“, като започна да приема доставките на машините през 2019 г.

Системите за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие са предназначени за защита на войските на тактическо ниво, например по време на операции по разгръщане или докато са в движение, от ракетни атаки и атаки с дронове, както и от нисколетящи самолети. Те могат да унищожават цели на малки разстояния, започващи от три километра, и на много къси разстояния под тази дистанция, където заплахата е основно от малки дронове.

„Скайрейнджър“ е един от елементите на инициативата за Европейски небесен щит на Берлин, която понастоящем обединява 21 съюзника и има за цел да засили наземната противовъздушна отбрана в Европа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани