Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празнува наследникът на славната 4-та пехотна Преславска дивизия

[post-views]
Празнува наследникът на славната 4-та пехотна Преславска дивизия

Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков благодари на военнослужещите и цивилните служители за доблестната служба.

Военно формирование 34200 – Шумен,  наследникът на славната 4-та пехотна Преславска дивизия, отбеляза днес 130 години от своето създаване, съобщават от КСВ. Базата за съхранение на въоръжение и техника и подготовка на резервисти тържествено отбеляза своя празник в Драматично-куклен театър „В. Друмев”.

Гости на тържеството бяха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, представители на местната власт, старши офицери от командването на Сухопътните войски, командири на военни формирования от СВ, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” полковник доц. д-р инж. Дилян Димитров, бивши командири на формированието, членове на военно-патриотични организации и съюзи.

С предметни награди от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на СВ в празничния ден бяха отличени шест военнослужещи, а командирът на формированието полковник Добромир Добрев награди 51 военнослужещи с грамоти.

 „Всяко време носи своите трудности – каза в своето приветствено слово полковник Добрев. „Ние изнесохме на плещите си бремето на военната реформа, станахме пълноправен член на НАТО и ЕС и сериозно допринасяме за колективната и международната сигурност. С участието си в командно-щабни учения и тренировки, в ежедневната дейност и подготовка ние придобихме ценен опит, постигнахме натренираност, висока сглобеност и най-ценното за нашата професия – затвърдихме умението на работата в екип.

Гордеем се с постигнатото, но не забравяме и предизвикателствата, които ни очакват. Личният състав на базата има необходимата мотивация, знания, сили и опит да ги решават успешно. Ето защо имаме пълно основание да посрещнем празника с оптимизъм, с гордо вдигнати глави и с чувство на удовлетворение от извършеното“.

Той изрази и своята благодарност към военнослужещите и цивилните служители за неуморния труд, за професионално изпълнените задачи.

„… Искам още веднъж да заявя, че като ваш командир изпитвам чувство на гордост и удовлетворение от постигнато до този момент, от успехите през годините, за което благодаря на целия личен състав на Базата, благодаря и на командването на Сухопътните войски за разбирането и отличното взаимодействие в днешните предизвикателни времена при решаването на поставените задачи или проблемни въпроси“, каза още полковник Добрев.

С поздрав към всички се обърна и командирът на СВ генерал-майор Дешков. Той също благодари на военнослужещите и цивилните служители от формированието за доблестната служба, професионализма, волята, трудолюбието и всеотдайността, които са сигурен фактор за успеха на поставените задачи с думите: “ Уверен съм, че и занапред, независимо от трудностите, ще продължавате да защитавате честта и авторитета на формированието. Приемете моите пожелания за добро здраве, щастие, лични и професионални успехи“.

„История и боен път на в.ф. 34200 от създаването си до наши дни“ е заглавието на представения филм, който беше изгледан с гордост от личния състав: „…Има славни дати, оставили следа в нашата история. За нас, военнослужещите от военно формирование 34200, такава дата е създаването на формированието. Днес ние, наследниците на славните Преславци, сме сигурни, че ще продължим да се ръководим от светлия пример на дедите ни и с гордост ще носим в сърцата си името България!

                                      *                        *                       *

Военно формирование 34200 е наследник на славната 4-та пехотна Преславска дивизия, която взема участие в Балканската 1912 – 1913 г., Междусъюзническата – 1913 г., Първата и Втората световни войни, а от 1960 година е правоприемник и на 18-а мотострелкова дивизия. Дивизията записва най-светлите страници в бойната ни история. Нейните самоотвержени бойци и командири с безпримерна храброст и себеотрицание прославят името на „Преславци”.

Формированието изминава дълъг и сложен път на развитие, претърпява множество промени и реорганизации, но продължава и до днес да носи достойно славното си име.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани