Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания и Италия на първите две места в група „В“ на Евро 2024, Албания отпадна

[post-views]
Испания и Италия на първите две места в група „В“ на Евро 2024, Албания отпадна

Първият осминафинал на Европейското първенство по футбол вече е ясен, след като Италия измъкна в последните секунди  точка срещу Хърватия в среща от група „В“. По същото време Испания надделя над Албания с 1:0 и оглави потока с три победи от три мача :

Хърватия – Италия 1:1

Отборът на Италия се спаси от загубата с гол на Матиа Дзакани, който оформи крайното 1:1 след като преди това Лука Модрич вкара гол, но пропусна и дузпа. Испания по същото време пестеливо, но сигурно надделя над Албания с 1:0 и оглави потока с три победи от три мача. Хърватия остава на 3-о място с 2 точки и минимални шансове да продължи на осминафиналите като един от четирите най-добри трети отбори. Пропуснатата победа от третите от последното Световно първенство означава, че дори и да загубят отборите на Англия и Нидерландия вече са си гарантирали участие напред, тъй като имат 4 точки и няма как да бъдат изпреварени. Хърватия и Италия завършиха 1:1 в двубой от група „В“ на Евро 2024. Лука Модрич откри резултата в 55-ата минута, а секунди преди това той пропусна дузпа.

Матиа Дзакани изравни за Италия в осмата минута на добавеното време на срещата. Така състава на Златко Далич зае трета позиция в групата с актив от 2 точки и има минимални шансове да продължи напред, докато Италия остана на втората позиция с 4 пункта. Действащият Европейски шампион си осигури сблъсък с Швейцария на 1/8-финалите. Двубоят е насрочен за 29 юни от 19:00 часа в Берлин. След резултатите от тази група място в следващата фаза си осигуриха – Нидерландия, Франция и Англия. На 38 години и 289 дни капитанът на Хърватия Лука Модрич стана най-възрастният футболист, отбелязал гол в мач от Европейско първенство. Модрич записа 178 срещи за Хърватия и отбеляза 26 попадения.

Албания – Испания 0:1

В другата среща от група „В“ Испания постигна трета победа на Евро 2024, надделявайки с 1:0 над Албания. Испанците събират 9 точки на върха в класирането и станаха първият отбор, който е с пълен актив и не е допуснал гол във вратата си до момента на първенството. Единственото попадение вкара Феран Торес в началото на срещата. Албанците останаха на последното 4-о място в групата само с 1 точка, но показаха характер и в нито един мач не се предадоха на далеч по-именитите си съперници. Селекционерът на Испания Луис де ла Фуенте направи сензационните 10 промени в стартовия състав в сравнение с предишните два мача на тима, но това не се отрази на доминацията на отбора.

Euro 2024

Програма за осминафиналите:

30-и юни в Кьолн: Испания – 3-и от групи А/D/E или F

29-и юни в Дортмунд: Германия – 2-и в група С

1-и юли във Франкфурт: Португалия – 3-и от групи A/B или С

1-и юли в Дюселдорф: 2-и от група D – 2-и от група Е

2-и юли в Мюнхен: 1-и в група Е – 3-и от трупи A/B/C или D

2-и юли в Лайпциг: 1-и в група D – 2-и в група F

30-и юни в Гелзенкирхен: 1-и в група С – 3-и в групи D/E или F

29-и юни в Берлин: Швейцария – Италия

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани