Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна е получила 2 милиарда евро финансиране от МВФ

[post-views]
Украйна е получила 2 милиарда евро финансиране от МВФ

Украйна е получила над 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) финансиране от Международния валутен фонд (МВФ), заяви днес премиерът на страната Денис Шмихал в публикация в приложението за съобщения „Телеграм“, цитирана от ДПА.

Траншът е част от текуща кредитна програма в размер на около 15 милиарда евро и ще бъде използван за финансиране на жизненоважни държавни плащания като разходи за социални помощи и заплати на държавни служители, включително лекари и учители, допълни министър-председателят.

От пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година Киев е получил повече от 80 милиарда евро помощ от чуждестранни партньори за държавните си разходи, показват данни от украинска страна.

Британското списание „Икономист“ (The Economist) съобщи, че страната е изправена пред възможен фалит през август тази година, когато се очаква редица частни кредитори да поискат възобновяване на плащанията по дълга, които бяха спрени в началото на войната.

Украинското правителство заяви, че не е в състояние да започне да изплаща заеми и се стреми да замрази бъдещи плащания или да преструктурира дълга си. Международните съюзници на Киев вече замразиха изплащането на държавни заеми поне до 2027 година.

Според изчисленията на „Икономист“ дълговата тежест на Украйна се очаква да нарасне до около 94 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на годината. В еврозоната при всяка стойност над 60 на сто от БВП държавните финанси се считат за нестабилни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани