Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев – „На онези които се опитват да неглижират, омаловажат и поставят под въпрос отбелязването на Бойния празник на Пловдивския гарнизон, ще кажа само – Боже, избави ги от лукавия!“

[post-views]
Началникът на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев – „На онези които се опитват да неглижират, омаловажат и поставят под въпрос отбелязването на Бойния празник на Пловдивския гарнизон, ще кажа само – Боже, избави ги от лукавия!“

На 4 юли, на площад „Централен“ в гр.Пловдив, формированията от най-големия гарнизон в България, отбелязаха своя боен празник.

Представителните блокове на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), 3-та и 24-та авиационни бази от състава на Военновъздушните сили и 110 логистичен полк и 91 инженерен батальон за обща поддръжка от състава на Сухопътни войски преминаха в тържествено шествие по най-дългата пешеходна улица в Европа, което завърши на площад „Централен“. Негово високопреподобие архимандрид Максим, заедно със свещеници от Пловдивската света митрополия отслужиха заупокойна молитва пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. В знак на признателност към тяхното дело бяха поднесени венци и цветя.

След църковния ритуал, почетният строй на формированията беше приет от началника на гарнизона и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев, а командващ тържествената проверка /заря/ беше заместник-началникът на щаба на 68 група Специални сили майор Найден Найденов.

В словото си по случай бойния празник, генерал-майор Явор Матеев припомни славните победи на полковете от Пловдивския гарнизон и ясно заяви, че отбелязването на такива празници са пример за симбиоза между армия и народ. „Защото на нас ни е необходим спомена за славните победи на българската войска, които сме длъжни да предаваме на следващите поколения. Защото само като извличаме поука и пример, трябва да се учим от историята си, за да градим по-успешно настоящето си и да гледаме още по-уверено в бъдещето. Защото именно славните победи на бойното поле на Българската армия, воинските традиции, нашата вяра, нашият език, българската писменост и книжнина са тези, които са ни запазили като род и родина през вековете и тези, които ще ни водят и занапред“, каза генерал-майор Матеев и допълни – „Преди девет години ние, в съслужение с Българската православна църква, в лицето на Пловдивската Света митрополия, така както са го изисквали традициите, във взаимодействие с местната и държавната власт на град Пловдив и с пълната подкрепа на тогавашното ръководство на Министерство на отбраната и на Щаба на отбраната възстановихме бойния празник на Пловдивския гарнизон, който беше в забвение повече от седем десетилетия. На онези които се опитват да неглижират, омаловажат и поставят под въпрос отбелязването на Бойния празник на Пловдивския гарнизон, ще кажа само – Боже, избави ги от лукавия! Днес армията повече от всякога е необходима на народа ни. Днес живеем в нелеко и съдбовно време, така както преди 100 години са живеели нашите деди. Всички виждате, че предизвикателствата пред националната сигурност на страната ни се развиват изключително динамично. Убеден съм, че всички много добре разбирате, колко е важна за териториалната цялост, независимостта, просперитета и уважението към страната ни една силна и боеспособна армия. Затова искам да уверя всички присъстващи, че и днес българският генерал, офицер, сержант и войник от Българската армия и от Пловдивския гарнизон е готов да даде най-доброто от себе си, както са го правили нашите предци за защита на своя командир, на своето семейство, на своята част, за защита на Родината. И днес формированията от Пловдивския гарнизон с гордост носят воинската служба и реално пазят границите на страната и родното небе, осигуряват териториалната цялост, независимостта и суверенитета на милото ни Отечество.“

Гости на празника бяха още кметът на гр.Пловдив Костадин Димитров, областният управител на област Пловдив професор д-р Христина Янчева, генерал Константин Попов – началник на отбраната през 2016-2017 година, народните представители от 50-ото народно събрание Николай Марков и Дарин Георгиев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, заместник-председателят на Общински съвет гр.Пловдив Стефан Послийски, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Димитър Илиев, командири и началници на военни формирования, офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на общини, представители на местната власт.

 –––––

През 1913 година 2-ра Тракийска дивизия пробива считаната за непристъпна сръбска позиция при Криволак и постигайки изключителна победа напълно разгромява Тимошката сръбска дивизия. Тази славна победа има стратегическо значение, защото осуетява съединяването на гръцката и сръбската армии и общото им настъпление към София.

Като символ за отлично проведен нощен бой от Българската армия става атаката на двата пловдивски пехотни полка на 20 срещу 21 юни 1913 г., при която противникът дава над 3 500 убити и ранени.

Със заповед от 1915 г. по частите на Втора пехотна тракийска дивизия и препотвърдена със заповед на Министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли по нов стил) е обявена за БОЕН ПРАЗНИК НА ПОЛКОВЕТЕ ОТ ВТОРА ПЕХОТНА ТРАКИЙСКА ДИВИЗИЯ И ПЛОВДИВСКИЯ ГАРНИЗОН.

В трудните години между двете световни войни, в Пловдив се утвърждава честването на бойния празник на воините от Втора пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон със заупокойна молитва, военен парад и ритуали. Паметно остава честването през 1938 г., когато са връчени новите полкови бойни знамена.

Източник: pr.skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани