Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ниво на тревога „Чарли” във военни бази на САЩ в Европа

[post-views]
Ниво на тревога „Чарли” във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщиха първи ABC News и CNN, две от най-големите американски медии, като цитират неназовани официални представители. Става дума за европейското командване на НАТО в Щутгарт, базата „Авиано” в Италия, военни бази в Румъния и България.
Ниво „Чарли” се прилага, когато има инцидент или е получена разузнавателна информация, че е възможна някаква форма на терористични действия или нападение срещу персонала и съоръженията. Най-високата степен – „Делта”, е в сила при терористична атака или такава е предстояща в съвсем скоро време.
Европейското командване на армията не потвърждава промяната в статуса на базите, но пояснява, че военните „остават бдителни”, посочва АФП.
От Пентагона коментираха, че „поради комбинация от фактори, които потенциално оказват влияние върху безопасността и сигурността на американските военнослужещи и на членовете на техните семейства в Европа, командването удвоява усилията, за да подчертае тази бдителност през летните месеци”. Държавният департамент пък съветва американските граждани в Германия да проявяват по-голямо внимание заради тероризъм.
Макар че няма конкретна заплаха, европейските държави са в повишено ниво на тревога, откакто през март ислямисти убиха около 150 души в предградие на Москва.

Най-ново

Единична публикация

Избрани