Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ключови фигури в съюза на френската левица „Нов народен фронт“, спечелил парламентарните избори във Франция

[post-views]
Ключови фигури в съюза на френската левица "Нов народен фронт", спечелил парламентарните избори във Франция

Френският ляв „Нов народен фронт“ – съюз от партии, съставен набързо, след като миналия месец президентът Еманюел Макрон свика изненадващо предсрочни парламентарни избори – постигна шокираща победа във вчерашния вот над крайната десница и управляващите центристи.

Той е съставен от Френската комунистическа партия, твърдата левица „Непреклонна Франция“, зелената „Еколозите“ и Социалистическата партия. Коалицията не е заявила кой ще бъде нейният избор за министър-председател, ако президентът Еманюел Макрон ѝ възложи съставяне на правителство. По-долу Ройтерс представя някои от най-известните ѝ фигури:

Жан-Люк Меланшон, лидер на крайнолявата партия „Непокорна Франция“

Ключови фигури в съюза на френската левица "Нов народен фронт", спечелил парламентарните избори във Франция
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise

72-годишният Жан-Люк Меланшон е неизменна част от френската лява политика от десетилетия и е заемал министерски постове в предишни правителства, когато бе член на Социалистическата партия.

Той се кандидатира за президент през 2012, 2017 и 2022 г., като всеки път подобряваше резултата си. През 2022 г. се класира на трето място, непосредствено след лидерката на крайната десница Марин Льо Пен. Макрон спечели тези избори.

Пламенен оратор, Меланшон е една от най-разделящите фигури във френската политика, която ентусиазира някои избиратели, докато ужасява други с необузданите си предложения за данъци и разходи, реториката за класова война и противоречивите си външнополитически позиции, особено по отношение на Газа. Критиците го обвиняват в антисемитизъм, който той отрича.

Марин Тонделие, лидерка на „Еколозите“

37-годишната Тонделие е израснала в Енен Бомон, град в Северна Франция, известен като бастион на крайнодяснесния „Национален сбор“ и неговата лидерка Льо Пен.

Тонделие отдавна се противопоставя на „Национален сбор“.

През 2014 г. тя е избрана за член на общинския съвет на града от опозицията. В книга от 2017 г., озаглавена „Новини от фронта“, тя документира опита си от работата с кмета от „Национален сбор“ и това, което описва като потискаща атмосфера, създадена от крайнодясната управа.

През 2022 г. оглавява най-известната зелена партия в страната, „Еколозите“.

Рафаел Глюксман, „Плас Пюблик“/Социалистическа партия

44-годишният Рафаел Глюксман оглавяваше листата на социалистите за европейските избори в началото на юни. Тя получи близо 14 процента от гласовете, непосредствено след коалицията „Заедно“ на Макрон. Това се смяташе за знак за възраждане на партията, която управляваше неколкократно Франция през последните десетилетия, но напоследък беше изпаднала в електорално забвение.

Глюксман е възпитаник на престижни учебни заведения и прави кариера в областта на журналистиката, след което се ориентира в различни посоки, включително като съветник на тогавашния грузински президент Михаил Саакашвили.

Той се застъпва за силна европейска подкрепа за Украйна в нейната съпротива срещу руската инвазия.

Лоран Берже, бивш профсъюзен лидер

55-годишният Лоран Берже е бивш ръководител на един от основните профсъюзи във Франция – умерената Френска демократична конфедерация на труда. Той е отявлен противник на „Национален сбор“.

Берже заяви, че не желае да бъде министър-председател, но други представители на левицата спрягат името му, заявявайки, че той би могъл да бъде обединяваща фигура и популярна алтернатива на Меланшон.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани