Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО поема координацията на военната помощ за Украйна

[post-views]
НАТО поема координацията на военната помощ за Украйна

Алиансът проведе юбилейна среща по време на война в Европа

НАТО поема координацията на военната помощ за Украйна

Лидерите на държавите от НАТО проведоха своята годишна среща на високо равнище във Вашингтон и отбелязаха 75-годишния юбилей на организацията. Това обаче бе форум, провеждан по време на война в Европа, затова основната обсъждана тема бе как да се помогне на Украйна да се защитава и да разгроми агресора. Държавните и правителствените ръководители от страните членки поеха твърд ангажимент да осигурят военна помощ за Киев в размер на 40 млрд. евро за следващата година. Унгария, която е против военната помощ за Киев, получи право да не дава нищо, но във Вашингтон се видя, че тя е в политическа изолация. Що се отнася до членството на Украйна в НАТО – потвърдено бе, че то е на дневен ред, но засега няма условия и съгласие за отправяне на покана за присъединяване.

Всички оценки и решения от срещата на върха са отразени в Заключителното комюнике от 29 точки, прието единодушно от държавните лидери. По-долу предлагаме без редакционна намеса основните пунктове от това комюнике, подредени на тематичен принцип.

Преамбюлът – принципите на организацията

Ние, държавните и правителствените ръководители на Северноатлантическия алианс, се събрахме във Вашингтон, за да отпразнуваме 75-ата годишнина на нашия Алианс. Изкован да пази мира, НАТО остава най-силният алианс в историята. Стоим единни и солидарни пред лицето на брутална агресивна война на европейския континент и в критичен момент за нашата сигурност. Ние потвърждаваме трайната трансатлантическа връзка между нашите нации. НАТО остава уникалният, основен и незаменим трансатлантически форум за консултиране, координиране и действие по всички въпроси, свързани с нашата индивидуална и колективна сигурност. НАТО е отбранителен съюз. Нашият ангажимент да се защитаваме един друг и всеки сантиметър от територията на съюзниците по всяко време, както е заложено в член 5 от Вашингтонския договор, е непоколебим. Ще продължим да гарантираме нашата колективна отбрана срещу всички заплахи и от всички посоки, въз основа на 360-градусов подход, за да изпълним трите основни задачи на НАТО за възпиране и отбрана, предотвратяване и управление на кризи и съвместна сигурност. Ние сме обвързани от споделени ценности: лична свобода, човешки права, демокрация и върховенство на закона. Ние се придържаме към международното право и към целите и принципите на Хартата на Обединените нации и се ангажираме да поддържаме основан на правила международен ред.

Заплахите – глобални и взаимносвързани

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна разби мира и стабилността в евроатлантическата зона и сериозно подкопа световната сигурност. Русия остава най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците. Тероризмът във всичките му форми и проявления е най-пряката асиметрична заплаха за сигурността на нашите граждани и за международните мир и просперитет. Заплахите, пред които сме изправени, са глобални и взаимносвързани. Стратегическата конкуренция, повсеместната нестабилност и повтарящите се шокове определят нашата по-широка среда за сигурност. Конфликтите и нестабилността в Африка и Близкия изток засягат пряко нашата сигурност и сигурността на нашите партньори. Когато са налице, тези тенденции, наред с другото, допринасят за принудително разселване, подхранвайки трафика на хора и незаконната миграция. Дестабилизиращите действия на Иран засягат евроатлантическата сигурност. Заявените амбиции и принудителните политики на Китайската народна република продължават да предизвикват нашите интереси, сигурност и ценности.

Ръстът на военните разходи

Ние приветстваме факта, че повече от две трети от съюзниците са изпълнили своя ангажимент за поне 2% от БВП годишни разходи за отбрана и поздравяваме тези съюзници, които са го надхвърлили. Съюзниците се засилват: разходите за отбрана на европейските съюзници и Канада са нараснали с 18% през 2024 г., най-голямото увеличение от десетилетия. Те също така инвестират повече в модерни способности и увеличават приноса си към операциите, мисиите и дейностите на НАТО. Ние потвърждаваме нашия траен ангажимент да изпълним изцяло обещанието за инвестиции в отбраната, както беше договорено във Вилнюс, и признаваме, че е необходимо спешно повече, за да изпълним устойчиво ангажиментите си като съюзници в НАТО. Потвърждаваме отново, че в много случаи ще са необходими разходи над 2% от БВП, за да се коригират съществуващите пропуски и да се изпълнят изискванията във всички области, произтичащи от по-оспорвана поръчка за сигурност.

Модернизацията на отбраната

Предприехме най-голямото подсилване на нашата колективна отбрана от едно поколение. Изпълняваме решенията на срещата на върха в Мадрид и Вилнюс за модернизиране на НАТО за нова ера на колективна отбрана. Не можем да отхвърлим възможността за атака срещу суверенитета и териториалната цялост на съюзниците. Укрепихме нашата възпираща и отбранителна позиция, за да отхвърлим всякакви възможности за агресия от всеки потенциален противник. Разположихме на място боеспособни сили на източния фланг на НАТО, укрепихме предната отбрана и подобрихме способността на Алианса да подсилва бързо всеки съюзник, който е под заплаха. Разполагаме с ново поколение планове за отбрана на НАТО, които правят Алианса по-силен и по-способен да възпира, и ако е необходимо, да се защитава срещу всеки потенциален противник, включително в кратки срокове или без предупреждение. Ние се ангажираме да предоставим необходимите сили с висока степен на готовност във всички области, включително за стабилни и гъвкави съюзнически сили за реагиране. Ние допълнително ускоряваме модернизацията на нашата колективна отбрана и сме подготвени за колективна отбрана с висок интензитет и много области. Провеждаме по-чести и широкомащабни учения, за да демонстрираме способността си да защитаваме и бързо да подсилваме всеки съюзник, който е под заплаха.

Укрепваме способността ни да се движим, подсилваме, снабдяваме и поддържаме нашите сили, за да реагираме на заплахи в целия Алианс, включително чрез ефективна и устойчива логистика и развитие на коридори за мобилност. Като се възползваме напълно от присъединяването на Финландия и Швеция и възможностите, които те предоставят на Алианса, като ги интегрираме напълно в нашите планове, сили и командни структури, включително чрез развиване на присъствие на НАТО във Финландия.

Ускоряване на интегрирането на космоса в нашето планиране, учения и операции в различни домейни, по-специално чрез укрепване на капацитета на Центъра за космически операции на НАТО. Създаваме Център за интегрирана киберотбрана на НАТО за подобряване на защитата на мрежата, осведомеността за ситуацията и прилагането на киберпространството като оперативен домейн през мирно време, кризи и конфликти; и разработване на политика за увеличаване на сигурността на мрежите на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе главна действаща фигура на срещата на Алианса във Вашингтон. Той бе удостоен с най-високото гражданско отличие на САЩ – Президентският медал на свободата. Медалът му беше връчен лично от американския президент Джо Байдън. През октомври Столтенберг сдава най-високия пост в НАТО на Марк Рюте

Военнопромишленото сътрудничество

Трансатлантическото промишлено сътрудничество в областта на отбраната е критична част от възпирането и отбраната на НАТО. Ще продължим да намаляваме и премахваме, както е уместно, пречките пред търговията и инвестициите в отбраната между съюзниците. Въз основа на Плана за действие за отбранително производство, договорен на срещата на върха във Вилнюс през 2023 г., ние се ангажираме да правим повече заедно като съюзници, включително за укрепване на отбранителната промишленост в целия Алианс, да действаме спешно, за да предоставим най-критичните способности и да засилим ангажимента си към стандартите на НАТО. За тази цел ние постигнахме съгласие днес за обещанието на НАТО за разширяване на индустриалния капацитет.

Хибридните операции

Държавни и недържавни участници използват все по-агресивни хибридни действия срещу съюзниците. Ще продължим да се подготвяме, възпираме, защитаваме и противодействаме на хибридни заплахи и предизвикателства. Повтаряме, че хибридните операции срещу съюзниците могат да достигнат нивото на въоръжена атака и биха могли да накарат Северноатлантическия съвет да се позове на член 5 от Вашингтонския договор.

Ние ще продължим да развиваме нашия индивидуален и колективен капацитет за анализиране и противодействие на враждебна дезинформация и операции по дезинформация. НАТО работи в тясна координация със съюзниците и партньорите. Увеличихме нашите механизми за предупреждение и споделяне и засилихме нашите съвместни реакции, по-специално в стратегическата комуникация.

Какво ще получи Украйна?

Ние потвърждаваме нашата непоколебима солидарност с народа на Украйна в героичната защита на тяхната нация, тяхната земя и нашите споделени ценности. Борбата на Украйна за своите независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на нейните международно признати граници пряко допринася за евроатлантическата сигурност. Ние приветстваме съобщенията на съюзниците да предоставят на Украйна критични допълнителни системи за противовъздушна отбрана, както и други военни способности. За да помогнем на Украйна да се защити днес и да възпира руската агресия в бъдеще, ние решихме да се създаде [звено на] НАТО за помощ и обучение за сигурност в Украйна (NSATU), което да координира предоставянето на военно оборудване и обучение за Украйна от съюзниците и партньорите. Неговата цел е да постави помощта за сигурността на Украйна на трайна основа, като гарантира засилена, предвидима и последователна подкрепа. NSATU, което ще действа в съюзническите държави, ще подкрепя самоотбраната на Украйна в съответствие с Устава на ООН. Според международното право NSATU няма да направи НАТО страна в конфликта. То ще подкрепи трансформацията на силите за отбрана и сигурност на Украйна, което ще позволи нейната по-нататъшна интеграция с НАТО.

Анонсираме обещание за дългосрочна помощ за сигурността на Украйна за предоставяне на военно оборудване и обучение за изграждането на сила, способна да победи руската агресия. Чрез пропорционални вноски съюзниците възнамеряват да осигурят базово финансиране от минимум 40 млрд. евро през следващата година. Придвижва се създаването на Съвместен център за анализ и обучение НАТО–Украйна (JATEC), важен стълб на практическото сътрудничество за идентифициране и прилагане на поуките от войната и за увеличаване на оперативната съвместимост на Украйна с НАТО. Приветстваме решението на генералния секретар да назначи висш представител на НАТО в Украйна.

Ние напълно подкрепяме правото на Украйна да избира собствените си мерки за сигурност и да решава собственото си бъдеще без външна намеса. Бъдещето на Украйна е в НАТО. Украйна става все по-оперативно съвместима и политически интегрирана с Алианса. Потвърждаваме отново, че ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията. Решенията на срещата на върха на НАТО и на Съвета НАТО–Украйна представляват мост към членството на Украйна в НАТО.

Русия трябва незабавно да спре войната

Русия носи цялата отговорност за своята агресивна война срещу Украйна, грубо нарушение на международното право, включително Устава на ООН. Не може да има безнаказаност за злоупотребите и нарушенията на правата на човека от страна на руските сили и служители, военните престъпления и други нарушения на международното право. Русия е отговорна за смъртта на хиляди цивилни и е причинила големи щети на гражданската инфраструктура. Ние осъждаме по възможно най-категоричен начин ужасяващите атаки на Русия срещу украинския народ. Русия трябва незабавно да спре тази война и напълно и безусловно да изтегли всичките си сили от Украйна в съответствие с резолюциите на Общото събрание на ООН. Никога няма да признаем незаконните анексии на украинска територия от Русия, включително Крим.

Русия се стреми да преконфигурира фундаментално евроатлантическата архитектура на сигурността. Цялостната заплаха, която Русия представлява за НАТО, ще продължи да съществува в дългосрочен план. НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия. Ние оставаме готови да поддържаме канали за комуникация с Москва.

Русия също засили своите агресивни хибридни действия срещу съюзниците, включително чрез подставени лица, в кампания в евроатлантическата зона. Те включват саботаж, актове на насилие, провокации по границите на съюзниците, инструментализация на незаконната миграция, злонамерени кибердейности, електронни намеси, кампании за дезинформация и злонамерено политическо влияние, както и икономическа принуда. Тези действия представляват заплаха за сигурността на съюзниците. Взехме решение за допълнителни мерки за противодействие на руските хибридни заплахи или действия индивидуално и колективно и ще продължим да координираме тясно. Поведението на Русия няма да възпре решимостта и подкрепата на съюзниците за Украйна. Ние също така ще продължим да подкрепяме нашите партньори, които са най-изложени на руска дестабилизация, тъй като те укрепват устойчивостта си пред лицето на хибридни предизвикателства, които присъстват и в нашия съсед.

Системното предизвикателство Китай

Китайската народна република (КНР) се превърна в решаващ фактор за войната на Русия срещу Украйна чрез своето така наречено партньорство „без ограничения“ и широкомащабната си подкрепа за руската отбранителна промишлена база. Това увеличава заплахата, която Русия представлява за нейните съседи и за евроатлантическата сигурност. Ние призоваваме КНР, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да прекрати всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия. Това включва трансфер на материали с двойна употреба, като оръжейни компоненти, оборудване и суровини, които служат като суровини за отбранителния сектор на Русия. КНР не може да позволи най-голямата война в Европа в новата история, без това да се отрази негативно на нейните интереси и репутация.

КНР продължава да представлява системни предизвикателства пред евроатлантическата сигурност. Станахме свидетели на продължителни злонамерени кибер- и хибридни дейности, включително дезинформация, произтичащи от КНР. Призоваваме КНР да спази ангажимента си да действа отговорно в киберпространството. Ние сме обезпокоени от развитието на космическите възможности и дейности на КНР.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани