Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария заяви, че се работи по организирането на втора мирна конференция за Украйна тази година

[post-views]
Peter Szijjarto

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна, предаде Ройтерс.

„Полагат се усилия за провеждането тази година на следващия кръг от мирната конференция – нещо, което ние несъмнено ще приветстваме и оценим“, заяви Сиярто пред РИА Новости.

„Вярвам, че ако искаме да се надяваме за успеха на каквато и да било мирна конференция в бъдеще, ще трябва да се погрижим и двете страни [в конфликта] да са представени“, допълни той.

Русия не бе поканена на първата мирна конференция за Украйна, която се състоя миналия месец в Швейцария.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски каза, че подготвя втора подобна среща, която да бъде организирана през ноември.

Унгария, която пое в началото на този месец ротационното председателство на Съвета на ЕС за половин година, обяви, че се опитва да играе посредническа роля между Русия и Украйна. Унгарският премиер Виктор Орбан посети последователно Киев, Москва, Пекин и Вашингтон на „мирни мисии“, за които бе разкритикуван от редица западни страни, тъй като според тях е действал на своя глава.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани