Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осигуряваме свързаност по коридорите 8 и юг–север

[post-views]
Осигуряваме свързаност по коридорите 8 и юг–север

Меморандуми за развитие на транспортната инфраструктура по европейските коридори номер 8 и юг – север, подписахме по време на срещата на върха, съобщи министърът на отбраната. Той изтъкна, че България участва активно във всички документи, одобрени на форума: „Наш национален принос е Западните Балкани и Черно море да бъдат в документите. Това е водещото за България в тази област, нейно настояване това да се случи”.

Осигуряваме свързаност по коридорите 8 и юг–север
Министър Запрянов представи пред журналисти актуалните направления в дейността на Министерството на отбраната в присъствието на: (от ляво надясно) – генерал-майор Димитър Петров, заместник-министър Иван Пейков, генерал-лейтенант Цанко Стойков и бригаден генерал Николай Русев    
 

Министърът напомни, че заедно с Румъния развиваме ротационния модел на командната структура за морски операции в Черно море. Така в бъдеще ще може да бъдат ръководени колективни операции от територията на двете страни.

Сред подписаните от министър Запрянов по време на форума във Вашингтон бяха и три документа, два от които – меморандуми за намерение по отношение на транспортната инфраструктура изток–запад. „Това е коридор номер 8 – Италия, Албания, Република Северна Македония и България. Това е жизнено важен проект, тъй като опитът от бойната група показва, че НАТО трябва да може да придвижва войски не само от юг на север, но и от запад на изток и от изток на запад. Пример – турските формирования, които преминават през България и българските формирования за Косово по коридор номер 8”, поясни министърът на отбраната. И продължи: „Освен това с министрите на отбраната на Гърция и Румъния подписахме и меморандума за намерение за изграждане на коридорите юг –север. Те са жизнено важни по отношение на транспортната свързаност на трите европейски държави. Тези проекти ще бъдат финансирани изключително от фондовете за европейска мобилност”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани