Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните географи работят по цифрова карта

[post-views]
Военните географи работят по цифрова карта

Тя е във векторет формат, всяко формирование ще има работно място, където да се използва

Подполковник Чавдар Бецов
Фото Николета РАЙДОВСКА

Военногеографската служба, като пряко подчинена структура на министъра на отбраната, е отговорна за осигуряването на Въоръжените сили на страната с географски материали в аналогов и цифров вид. Отговаря и за осигуряване на съюзните сили на НАТО с гжеографски данни по стандарти на Алианса. За нуждите на Въоръжените сили Военногеографската служба изработва държавна топографска карта в мащаб 1:25 000 и карта в мащаб 1:50 000. Това са основни мащаби за Въоръжените сили от НАТО. За съюзните сили и за национално използване се изработва и топографска карта по стандартите на НАТО.

„Военногеографската служба изработва и печатни материали за структурите от МО и БА. Тук се включват календари и бележници, както и различни книжни издания за структурите на БА, както и отпечатване на литература по зададена информация от ползвателите. За физически лица, научни организации и юридически лица има геопортал на МО, който се обслужва от Военногеографската служба и там се  предоставят географски материали и услуги срещу съответното заплащане. Потребителят може да влезе в сайта на геопортала, разглежда и заявява, каквото му е необходимо“. Това каза пред военния вестник подполковник Чавдар Бецов – главен инженер във Военногеографска служба.

В момента се работи по проект, съвместно с Дирекция „КИС“ в Щаба на отбраната и Командване КИПКО (Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана) за изработване на цифрова карта на страната, във векторен формат. Не във всяко формирование и на всяко работно място ще може да се използва, но поне всяка военна структура има такова работно място, където ще може да се ползва картата.

„В момента се разработва проекта с няколко потребители, които впоследствие ще ползват системата, която пък в момента все още се тества. Така ще може всички от структурите на МО и БА да имат достъп до тази географска информация“, твърди подполковник Бецов.

Една карта се изработва в няколко последователни стъпки. В момента обновяването на картата на страната се извършва чрез използването на аеро-фото-снимки, заснети със самолет. Тези снимки са обработени и по този начин се обновява картната информация на местността. Звено от Военногеографската служба извършва геодезически измервания на местноста чрез GPS-измервания за контрол на тези нови изображения. Преди това обновяването се е извършвало чрез топографско заснемане на местността, но в момента има модерни начини и така се редактират пътища, гори ливади и други различни елементи от местността.

„Първата карта на страната ни е изработена по класически метод, някъде преди 1900 г. Това е руска карта и някъде преди Втората световна война е изработена първата българска карта“, споделя подполковник Бецов.

Началото е поставено през 1891 г.

Военногеографската служба е правоприемник на топографическото отделение от 1891 г., което е обявено с указ на княз Фердинанд I. Първо са работили с руски специалисти и след това са подготвени български офицери.

Картите, които се изработват от Военно-географската служба се използват и за провеждане на съюзни операции и мисии.

Изработването на една съвременна географска карта се изпълнява в няколко последователни стъпки

„След инвазията на Русия в Украйна, се увеличиха амбициите на НАТО за засилване на сигурността на Източния фланг на НАТО. Поради тази причина се наложи отпечатването на аналогови, хартиени карти, които като член на Алианса трябва да сме способни да осигурим при евентуално провеждане на съюзна операция на територията на страната ни. В момента сме отпечатали източната част на България – 72 картни листа в мащаб 1:50, които са изработени през 2023-2024 г. Тези листове се обновяват в момента и за централната част на страната и се очаква да бъдат отпечатани през втората половина на годината. За 2025 г. По план остават западната част на страната, където да бъде редактирана информацията и да бъде отпечатана топографската карта. Това ще бъде второ издание на топографска карта на НАТО, по стандартите на Алианса“, споделя главния инженер във Военногеографска служба.

Винаги са били оценявани високо техните усилия, въпреки огромния недостиг на личен състав, засилен най-вече през последните няколко години, поради липсата на млади кадри. „Проблем за нас беше закриването на специалността „Артилерийско инструментално разузнаване“ преди 22 години. От 2019 г. тази специалност е възобновена в Националния военен университет „Васил Левски“, във факултета в Шумен и през тази година очакваме новия випуск курсанти да се влеят в редиците на Военногеографската служба, казва с надежда подполковник Бецов.

За да стане човек военен географ, според него първо трябва да познава порядките във военната структура. Трябва да придобие определени качества за отговорност и споделяне на задачите със своите колеги, но и да проявява активност за своевремено и точно изпълнение на поставените задачи.

Вече е картографиран и остров Ливингстън

Вече има карта на ледения континент и нашата антарктическа база

Военногеографската служба е изработила и карта на базата ни на ледения континент. През 2017 и 2018 г. към екипа на доайена на българската антарктическа програма професор Христо Пимпирев двама офицери от Военногеографската служба участваха в експедиция до Антарктида. 

Там те заснеха с дрон местността, измериха с GPS определен брой опорни контролни точки и извършиха орторектификация на заснети изображения с дрон и създадоха карта на българската база в Антарктида. Това беше основен принос на Военногеографската служба към научната програма на Антарктида.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани