Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С комплексно тактическо учение завърши модула „Специална военна подготовка“ на новоназначените военнослужещи в групите Специални сили на Съвместното командване на специалните операции

[post-views]
С комплексно тактическо учение завърши модула „Специална военна подготовка“ на новоназначените военнослужещи в групите Специални сили на Съвместното командване на специалните операции

В Специалните сили на Българската армия, военното обучение на новоназначените военнослужещи започва с модул „Начална военна подготовка“, която за бойците от групите Специални сили завършва с етап „Интензивна подготовка“. Този етап е най-трудното изпитание за тях. а „оцелелите“ войници, сержанти и офицери продължават своята квалификация с модул „Специална военна подготовка“.

За първи път, в продължение на 7 месеца, новоназначените военнослужещи преминаха през пълния курс на подготовка, състоящ се от 11 фази, включващи абсолютно целия спектър на обучение на Силите за специални операции – инфилтрация, огнева подготовка, военна топография, кормуване, планинска подготовка, включваща скално катерене по различни способи, фаза за придобиване на военно-отчетна специалност – медик, комуникационен специалист, инженер, разузнавач и др.

За първи път се проведе фаза „Оцеляване“ – тип подготовка, която съвместно с представители от формирования на МВР, подложи обучаемите на тежки изпитания, свързани с оцеляването им във военнопленнически лагер.

Към края на модула, бъдещите оператори се обучаваха да планират, а във фаза „Тактика на малките формирования“ сглобиха всичко научено до момента и започнаха да прилагат новоизградените умения в тактическа обстановка.

От 11 до 19 юли се проведе последния етап от модула „Специална военна подготовка“ на новоназначените военнослужещи от групите Специални сили. Той беше под формата на комплексно тактическо учение, което започна с реално детайлно планиране, подготовка и изпълнение на поставена задача. Обучаемите получиха указания на терен за втора задача, която трябваше да планират на момента и да я изпълнят. През време на учението, бойците от Специалните сили изминаха много километри при изключително тежки метеорологични условия, но въпреки че накрая всички бяха на предела на силите си, успяха успешно да изпълнят поставените задачи.

Инструктор от Учебен център за подготовка и бойно осигуряване (УЦПБО) споделя – „В този модул над 30% от обучаемите бяха офицери, което беше голямо предизвикателство за нас инструкторите. Считам че дадохме всичко от себе си и това се видя по време на учението. Сила, воля и дух бяха понятия, изпълнени със смисъл. Със сигурност новите попълнения в групите имат познанията и уменията да заемат достойно своето място.“

Днес, 19 юли 2024 г., в последния ден от модула „Специална военна подготовка“, на всички новоназначени военнослужещи, които участваха в него, бяха връчени сертификати от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, а на тези, които успешно са завършили всички фази той им даде емблема, удостоверяваща, че са преминали успешно през курса на Специалните сили за придобиване на квалификация.

През цялото време се оценяват качествата на всеки един обучаем както от инструкторите, на базата на неговите постижения, така и от самите обучаеми. Накрая се провежда гласуване от всички и се отличава по един военнослужещ от категория. В категорията „офицер“, беше определен командир на взвод от 1 група Специални сили, a при войниците с изключително висок брой гласове – оператор от 86 група Специални сили. На двамата най-заслужили, генерал-майор Матеев връчи плакет на Командването.

В обръщението си към обучаемите, началникът на щаба на УЦПБО майор Гроздан Найдов изрази своето задоволство от постигнатите резултати. „Преминахте всякаква тематика, която е нужна за оператор от Силите за специални операции. Условията бяха изключително тежки. За първи път се провежда пълния етап от подготовката и именно на вас се падна честта да поставите основите на една много добра практика, която да превърнем в традиция и да продължим да надграждаме със следващите модули. Ние сме изключително горди с вас! Няма военнослужещи от Специалните сили на Българската армия, които да са преминали такъв тип обучение. За първи път от много години се проведе и военнопленнически лагер, който постави на изпитание не само физическата ви, но и психическата ви издръжливост. Бъдете горди със себе си и носете гордо емблемите, които получихте. Те са доказателство за вашия професионализъм“, каза м-р Найдов.

От своя страна командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев благодари на всички, участвали в модула „Специална военна подготовка“ – командването на УЦПБО, инструкторския състав и обучаемите. „Знам, че сте минали през доста тежки моменти, убеден съм, че неколкократно сте били на ръба на своите възможности, но бъдете сигурни, че това, което сте натрупали като воля, издръжливост, знания, умения и подготовка ще ви остане за цял живот и ще ви бъде сериозна основа, която само да надграждате. Обучението при нас го няма никъде другаде в нашата армия – всички до един, офицери, сержанти и войници, преминавате през една и съща подготовка, през едни и същи изпитания. Така е в Специалните сили. Ако не си минал през лишенията и труда на всеки, за да знаеш за какво става въпрос, няма как да стоиш на чело на взвода, ротата, групата, Специалните сили. Това е професионална, истинска войска, това са истинските Специални сили. Благодаря на вас и на всички инструктори. Аз и командирите ви сме изключително горди с това, което постигнахте. Така се служи в Специалните сили, така се служи на България!“, завърши обръщението си командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

Източник: skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани