Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атентат срещу Тръмп напът да преобърне изборите в САЩ

[post-views]
Удар за Тръмп на междинния вот в САЩ – Републиканците загубиха Конгреса, но запазиха Сената

Кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп беше ранен при опит за убийство на предизборен митинг в Пенсилвания миналата събота. Шокиращият акт на политическо насилие заплашва да преобърне и без това бурната предизборна надпревара в САЩ и да задълбочи поляризацията в страната.

Бившият президент бе ранен при стрелба, която според охраната на президента и кандидатите Secret Service е дошла от „издигната позиция“ извън мястото на събитието. Изстрелите са убили един зрител и са ранили поне още двама. Изстрелите са дошли от покрив на склад на около 130 м отпред и вдясно на изнасящия реч Тръмп. Куршумът засегна дясното ухо на Тръмп, след като точно в този момент то завърта главата си наляво, за да види изречение от речта си от записки на трибуна пред него. При всеки друг ракурс Тръмп би бил мъртъв, твърдят експерти.

Реакцията на Доналд Тръмп бе светкавична, той приклекна към земята, а по-късно стана, обграден от агенти, и извика на три пъти „Бийте се“. Този кадър на фона на развяващото се американско знаме се превърна в символен за предизборната кампания от тук нататък.

Стрелецът срещу Тръмп е 20-годишният Томас Матю Брукс, а видео показва, че снайперските пушки на агентите на Сикрет сървис са насочени към него и преди стрелбата. Веднага след изстрелите агентите застрелват нападателя.

Стрелбата беше осъдена от целия политически спектър на САЩ, като президентът Джо Байдън, който разговаря с Тръмп късно в събота, определи инцидента като повод „да обединим тази страна“.

Международните лидери също осъдиха акта на насилие, а британският премиер Киър Стармър заяви, че е „потресен от шокиращите сцени“. Според вече изготвена съдебна експертиза е стреляно с най-малко три оръжия по време на митинга на Доналд Тръмп в Бътлър в американския щат Пенсилвания, когато бившият президент републиканец беше ранен, съобщи Си Ен Ен.
„Не трябваше да съм тук, трябваше да съм мъртъв“, подчерта Тръмп в интервю за в. „Ню Йорк пост“, като определи изживяването като „много сюрреалистично“. Според вестника той е носел превръзка на ухото си, ранено при нападението. Самият Тръмп заяви, че е щял да е мъртъв, ако не е бил обърнал главата си, за да прочете таблица, отнасяща се до нелегалната миграция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани