Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия провежда второ учение с мобилни ракетни системи за изстрелване на ядрени оръжия за този месец

[post-views]
Русия провежда второ учение с мобилни ракетни системи за изстрелване на ядрени оръжия за този месец

Руските въоръжени сили провеждат учения, в които участват и мобилни ракетни системи за междуконтинентални балистични ракети „Ярс“ , предаде агенция Интерфакс.

Военнослужещите, обслужващи ракетните системи, които са разположени в басейна на река Волга, на около 700 километра източно от Москва, трябва да се придвижат на повече от 100 километра и да тренират маскировка и разгръщане, допълва агенцията.

Ройтерс отбелязва, че това е второто подобно учение на Русия в рамките на по-малко от месец. Ученията се провеждат след също такива маневри в началото на юли в поне два различни региона. Те се организират и по-малко от два месеца след като Русия участва в учебно разгръщане на тактически ядрени оръжия заедно със съюзника си Беларус.

Руският в. „Комерсант“ отбелязва днес, че системите, които могат да носят множество термоядрени бойни глави, са в състояние да поразяват цели на разстояние 11 000 км. Вестникът допълва също така, че системите могат да се монтират на камиони носители или да бъдат разположени в силози.

От началото на нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., Русия проведе множество военни учения самостоятелно или с участието на други страни, включително с Китай или Южна Африка. Тя също така засили военните маневри с Беларус, която граничи както с Русия, така и с Украйна, провеждайки серия от цялостни учения.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани