Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън: Най-добрият начин да продължим напред е да предам щафетата на следващото поколение

[post-views]
Байдън: Най-добрият начин да продължим напред е да предам щафетата на следващото поколение

Реших, че най-добрият начин да продължим напред е да предам щафетата на следващото поколение, защото това е най-добрият начин да обединим страната, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в реч от Овалния кабинет.

„Има време и място за дълъг опит в обществения живот. Има място и време за нови гласове, свежи гласове, по-млади гласове. И това време е сега“, каза Байдън, който се отказа от участие в президентските избори в полза на своята вицепрезидентка Камала Харис.

Байдън каза, че ще се фокусира върху оставащите шест месеца от президентския си мандат, да работи за намаляване разходите за работещите, за растеж на икономиката, да брани гражданските права, правото на гласуване и да се бори срещу политическия екстремизъм и насилието. „Ще продължим да събираме коалиция от горди страни, за да не позволим на Путин да превземе Украйна и да нанесе още щети. Ще поддържаме НАТО по-силна и по-обединена от когато и да било през нашата история“, обеща президентът. Той каза, че ще работи за слагане на край на войната в Газа и за връщане на израелските заложници, отвлечени от палестинската групировка „Хамас“ в ивицата Газа.

Байдън призова американските избиратели да гласуват за Камала Харис, която по думите му е „опитна, силна и способна“ и ще бъде добър лидер на САЩ.

По-рано вчера, на митинг в Северна Каролина, кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп обвини Харис, че е позволила „на 20 милиона нелегални чужденци да нахлуят“ в САЩ. Но според Байдън броят на нелегалните пресичания на границата с Мексико сега е по-малък, отколкото е бил по времето на Тръмп.

Байдън се отказа да се кандидатира за втори мандат на президентския пост след натиск от страна на свои съпартийци, породен от лошото си представяне в дебата с Тръмп на 27 юни и заради социологическите проучвания, които показаха, че той има голям шанс да загуби изборите. Байдън каза, че за него е било привилегия да служи на страната в продължение на 50 години. Той мотивира оттеглянето си с това, че защитата на демокрацията е по-важна от която и да било титла и от необходимостта да обедини Демократическата партия.

Той е първият президент, отказващ се да преследва втори мандат, след Линдън Джонсън, който, критикуван заради неспособността си да се справи с Виетнамската война, се оттегли внезапно от кампанията на 31 март 1968 г.

„Великото качество на Америка е, че тук крале и диктатори не управляват. Хората го правят. Историята е във вашите ръце. Властта е във вашите ръце“, каза още Байдън.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани