Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Севернокорейски балони с боклук объркаха въздушното движение в Сеул и причиниха пожар на покрив

[post-views]
Севернокорейски балони с боклук объркаха въздушното движение в Сеул и причиниха пожар на покрив

Северна Корея пусна около петстотин балона с боклук във въздушното пространство на Южна Корея през последните двадесет и четири часа, обърквайки полети и причинявайки пожар на покрив на жилищна сграда, предаде Ройтерс, като цитира изявление от днес на представители на Сеул.

Балоните със смет са част от действащата пропагандна кампания на Пхенян срещу севернокорейските бегълци и активисти в Южна Корея, които редовно изпращат в обратна посока  балони с агитационни материали срещу КНДР, храна, лекарства, пари и флашки, на които има записани видеоклипове на кей поп песни и южнокорейски сериали.

Балони от Севера са най-вероятната причина за забавянето на кацания и излитания на самолети от летище „Гимпо“ в Сеул в продължение на два часа, заяви за Ройтерс представител на Корпорацията на корейските летища. Балони объркаха въздушното движение, контролирано от главното международно летище на южнокорейската столица – „Инчон“, няколко пъти в последните седмици, припомня Ройтерс.

Балон подпали пожар на покрива на жилищна сграда в провинция Кьонги, недалеч от Сеул. Пожарникари са угасили пламъците, каза представител на Службата за справяне с пожари и бедствия на Кьонги-север.

Южнокорейската армия заяви, че някои от балоните, които са с таймери, може да предизвикат пожар. „Към балона със смет е прикрепен таймер и когато зададеното време изтече, балонът се пука и съдържанието му се разпръсква“, заяви на брифинг И Сон-джун, говорител на Съвета на началник-щабовете на Южна Корея.

Той посочи, че до днес в Южна Корея са паднали 480 балона с хартиени и пластмасови отпадъци. Вчера балони се озоваха в строго охранявания президентски комплекс на Южна Корея в Сеул.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани