Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Емил Енев: В новия учебен план се изучават системи за планиране

[post-views]
Полковник Емил Енев: В новия учебен план се изучават системи за планиране

Щабната тренировка „Съвместни усилия 24” въведе модерни подходи в обучението, твърди деканът на Факултет „Командно-щабен“

Полковник Емил Енев: В новия учебен план се изучават системи за планиране
Полковник Емил Енев

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе съвместна щабна тренировка със слушателите от специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“. В нея участваха134 души. Тя беше заключителен етап на обучението на слушателите, възпитаници на факултет „Командно-щабен“. Директор на тренировката беше деканът на факултет „Командно-щабен“ полковник професор доктор Емил Енев.

– Господин полковник, какво представляваше тази щабна тренировката и как беше полезна за вашите възпитаници тя?

– Темата на съвместната щабна тренировка бешеПланиране участието на Съвместни оперативни сили в отбранителна операция за защита на териториалната цялост“. Тренировката е най-комплексната щабна дейност, през която преминават нашите обучаеми, преди да получат своите назначения в командванията и формированията от видовете въоръжени сили. Нейното предназначение е да се даде, на слушателите, представа за сложността на щабната работа при планиране на операция, в която участват не само Въоръжените сили, но и други структури от системата за национална сигурност. Важността ѝ произтича и от това, че до приемането си за обучение във факултет „Командно-щабен“ офицерите имат опит само от службата си в тактическите звена от типа на рота, батальон, дивизион и приравнени. Тази тренировка е мероприятие, което проверява познанията на слушателите по цялата програма от подготовката им по учебен план.

Важно е да се спомене, че за да се случи тази тренировка, задачата на академичния състав на факултет „Командно-щабен“ е в рамките на една учебна година да даде необходимите знания и умения на своите обучаеми, с които те да удовлетворяват изискванията за продължаване на службата си на ниво бригада, авиационна база, флотилия, командване на вид въоръжена сила и Съвместно командване на силите. Задачата сама по себе си е сложна. Поради тази причина в нейното решаване привличаме и водещи специалисти от практиката. Това са офицери от Съвместното командване на силите, Командването на Сухопътните войски, Командването на Военновъздушните сили, Командването на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции.

За първи път в хода на такава тренировка във Военната академия масово се използват системите за планиране TOPFAS, LOGFAS, ICC, JTS/FAST. Това е резултатът от въведеното с новия учебен план на специалността задължително изучаване на тези системи.

– Какви бяха целите и задачите, които си поставихте в това обучение?

– Основна цел на тренировката беше да се повишат знанията на слушателите, обучаващи се във факултет „Командно-щабен“ относно планиране на използването на съвместни сили в операция за защита на териториалната цялост на страната. Тази цел е декомпозирана на три второстепенни цели, а именно: да се разширят знанията на обучаемите по въпросите, свързани с процеса на планиране на оперативно ниво; да се усъвършенстват уменията и практическите навици на обучаемите за работа във функционални групи за планиране на оперативно ниво в съвместен щаб, във взаимодействие със стратегически щаб и компонентни командвания; да се усъвършенстват знанията и уменията на обучаемите за изготвяне на анализи, разчети и предложения по оперативното използване на съвместните сили.

– Каква беше концепцията на ръководството на тренировката за постигане на целите и изпълнение на задачите, поставени пред вас?

– Концепцията произтече от поставените цел и задачи, които бяха насочени към постигане на определено състояние на подготовката на офицерите слушатели. На първо място дефинирахме базовите изисквания към крайния резултат от нашия труд и пътя, по който да достигнем до тях. За тяхното постигане създадохме планиране и провеждане на тренировката по общ условен сценарий, пригоден за изпълнението на поставените цели и задачи на тренировката. Той не трябваше да нарушава международни договорености, конституцията и правнонормативната уредба на страната. Същевременно да съответства на доктриналните и концептуалните документи, свързани с използването на Въоръжените сили към момента, и да позволява свобода за реализация на мисиите на Въоръжените сили и свързаните с тях задачи.

Като краен резултат Съвместните сили следваше да проведат национална отбранителна операция за отразяване на настъплението на противостояща групировка и създаване на условия за изпълнение на стратегическия замисъл.

– Как на практика реализирахте тази концепция?

– Групата за планиране на тренировката от факултет „Командно-щабен“ разработи и изпрати до обучаемите от съвместния щаб стратегически план с цел създаване на необходимите условия за планиране и подготовка на предстояща операция.

Основното обучение се проведе в рамките на двете седмици преди началото на тренировката. То беше насочено към индивидуалната и колективната подготовка на слушателите от първа и втора година на обучение, редовна форма и задочна форма, и докторантите от факултет „Командно-щабен” на ВА „Г. С. Раковски. Основно се акцентира върху специализирано теоретично обучение на назначените на длъжности обучаеми в щаба и основния команден състав.

Планирането в отговор на криза беше същността и сърцевината на тренировката. В него се съчетаха теоретичната подготовка по учебните дисциплини „Оперативно изкуство“ и „Основи на управление на войските“.

– Какви структури от състава на академията бяха привлечени в подготовката и провеждането на тренировката и успешно ли беше взаимодействието?

– Подготовката и провеждането на такова мащабно мероприятие е комплексна задача, каято изизсква комплексно усилие. Факултет „Командно-щабен“ беше водещата структура. Факултет „Национална сигурност и отбрана“ подпомогна провеждането на съвместната тренировка, като формира група за симулиране на действията на старшия щаб, и изготвяне на отговори на искания за информация и информация за стимулиране на процеса на планиране на съвместните сили.

Департамент „Дистанционно обучение, езикова подготовка и квалификация“ осигури техническата поддръжка на тренировката във всички нейни аспекти за симулиране на реална оперативна среда за провеждане на тренировката.

– Какво друго направихте за първи път и как то се отрази на цялостната дейност в тренировката?

– По време на тренировката се проведоха и два експеримента. От Съвместното командване на силите на тема: „Съвместимост на стандартните оперативни процедури в щаб на съвместни сили с инструмент TOPFAS“. От Военна академия „Г. С. Раковски“ съвместно с Институт по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ на тема: „Определяне ефективността на използването на софтуерни продукти при изграждане на системата за ПВО на съвместни оперативни  сили“. Такива съвместни експерименти между Академията и други структури от Въоръжените сили се провеждат за първи път.

Фото Велхелм ЙОЦОВ – ВА

– Как оценявате резултатите, които постигнахте?

– На базата на планираното и случилото се по време на тренировката се изготвя окончателен доклад за проведената щабна тренировка. В него ще бъдат анализирани резултатите от проведените експерименти. Особено важни за нас са оценката и сътрудничеството с нашите заявители и потребители на кадри – командванията на оперативно ниво. Този доклад заедно с наблюденията и поуките ще бъде споделен и с тях. Сигурен съм, че той ще е от полза за нашите потребители на кадри и ще помогне за определяне на насоки за подобряване на качеството на обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“.

Поуки от практиката от войната в Украйна

Използвани бяха информацията, наблюденията и поуките от войната в Украйна. В базата данни и състава на структурите на противостоящите страни бяха заложени наред с класическите и най-новите въоръжения и системи, които се ползват в този конфликт. Обучаемите работеха в състава на учебен щат на командване на съвместни сили, но прилагаха реални процедури и се съобразяваха с всичко, което се прилага в командванията на оперативно ниво. Това се получи благодарение на участието в тренировката на съветници от тези командвания. Това е нов подход, който се прилага във факултет „Командно-щабен“ за първи път.

Съвместната щабна тренировка „Съвместни усилия 24” беше насочена към усъвършенстване на знанията и уменията на слушателите и докторантите от факултет „Командно-щабен“ по планиране на съвместни операции, изготвяне на анализи, разчети и оперативни документи в съответствие с назначението им на длъжности в съвместния щаб.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани