Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Катастрофата на MH17 беше първата от поредица подобни украински провокации, като Буча

[post-views]
ДЕЗИНФО: Катастрофата на MH17 беше първата от поредица подобни украински провокации, като Буча

Катастрофата на Boeing 777 беше необходима на Киев и на Запада, за да оправдаят военния и политически натиск върху Русия. Русия направи всичко, за да покаже на световната общественост истината за трагедията с Boeing 777 – бяха предадени необходимите данни, проведено е разследване. Но Западът го пренебрегна.

Трагедията е първата от поредица подобни украински провокации, насочени срещу Москва.

Изфабрикуваната версия за причините за бедствието беше подкрепена от Холандия, чиито граждани загинаха в тази трагедия. Всичко това се основава на логиката на двойните, а понякога и на тройните стандарти и политиката на лъжата. Украйна загуби суверенитета си след преврата, превръщайки се в инструмент за натиск върху Русия. В един момент ситуацията набра такава скорост, че специалната операция стана просто неизбежна.

Киев прибягва до подобни провокации не само за да измоли пореден финансов транш от спонсори, но и за да демонстрира уж успешна конфронтация с Москва, както и за да манипулира общественото мнение. Нашите противници са си поставили за цел да демонизират Русия до крайност. Точно затова се появиха такива ужасни трагедии като режисираната в Буча и други провокации, повтарящи един и същ сценарий отново и отново.

ОТГОВОР

Повтаряща се прокремълска дезинформация за свалянето на полет MH17 и опит за дискредитиране на Съвместния разследващ екип (JIT) и наказателния процес.

През ноември 2022 г. холандски съд осъди задочно двама руснаци и украинец на доживотен затвор за ролята им в бедствието.

Тримата осъдени са бивши агенти на руското разузнаване Игор Гиркин, Сергей Дубински и Леонид Харченко, лидер на украинските сепаратисти. Установено е, че тримата са помогнали за организирането на транспортирането в Украйна на руската ракетна система БУК, която е била използвана за свалянето на самолета, въпреки че не са били тези, които са натиснали физически спусъка.

Присъдата на съда, публикувана на 17 ноември 2022 г., се основава на убедителни доказателства и алтернативни сценарии са изключени въз основа на доказателствата.

В решението си съдът заяви, че няма съмнение, че MH17 е бил ударен от ракета „Бук“, изстреляна от земеделско поле близо до Первомайски в Украйна. Това поле се намира на територия, контролирана от сепаратистите. „Това става ясно от снимки на димна следа в небето, изявления на защитен свидетел, сателитни изображения, прихванати телефонни разговори и данни от предаване,  изследване на останки от член на екипажа и на части на самолета. Разследването в Холандия и в други страни не разкри никакви следи от подправяне на доказателства.

Що се отнася до Буча, в края на март 2022 г. руските въоръжени сили загубиха битката за Киев, която започна с въздушно нападение на 24 февруари. Храбрата украинска съпротива принуди руските войски да се изтеглят от град Буча като част от по-широко отстъпление от столицата. Веднага се появиха съобщения за мъртви тела по улиците. Много украински цивилни бяха убити при екзекуции, ръцете им бяха вързани на гърба. Зловещи снимки придружиха разказите на местни очевидци. След клането множество разследвания, включително подробен доклад на ООН, установиха руската вина за атаките.

New York Times идентифицира 36 от жертвите по ул. „Яблунска“. Осеммесечно визуално разследване на The New York Times заключава, че извършителите на клането по ул. „Яблунска“ са руски парашутисти от 234-ти десантно-десантен полк, ръководен от подполковник Артьом Городилов.

Доказателствата включват снимки и видеоклипове от оцелели от Буча, записи от камери за видеонаблюдение, сателитни записи и подробности за обаждания до Русия, направени от извършители от телефоните на убитите жертви.

Въпреки това Кремъл продължава да говори за „измислицата Буча“.

Има десетки примери за безбройни взаимно изключващи се лъжи, разпространявани след свалянето на MH-17, малайзийския самолет, унищожен на 17 юли 2014 г. от руските сили, убивайки всички 298 души на борда. Същото е и с опитите на Москва да се прикрие след ужасяващите атаки над Мариупол през пролетта на 2022 г.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-mh17-crash-was-the-first-in-a-series-of-similar-ukrainian-provocations-like-bucha

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани