Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията ще има нови товарни автомобили

[post-views]
Армията ще има нови товарни автомобили

Росица Колева

Съветската транспортна техника остава в историята, правителството гласува 98 млн. лв. за замяната ѝ

320 нови товарни автомобила с повишена проходимост и товароносимост над 6 т на обща прогнозна цена от 98 млн. лв. ще бъдат закупени за нуждите на Българската армия. Това е записано в одобрения от Министерския съвет в края на миналата седмица Проект за инвестиционен разход „Развитие на способности за транспортно осигуряване на Българската армия“. В рамките на сумата от 98 млн. лв. се включват не само придобиването на товарните автомобили, но и допълнително оборудване за превоз на товари и хора, обучение на личен състав за експлоатация и поддръжка на техниката,  гаранционна поддръжка от изпълнителя, както и създаване и поддържане на запаси от резервни части.

Новите товарни превозни средства ще заменят най-масовите марки автомобили, използвани в Българската армия (ЗИЛ-131, ЗИЛ-130, „Урал-375”, „Мадара-802”, ГАЗ-66, „Камаз”, „Краз” и др., придобити през 70-те и 80-те години на миналия век), които са съветски модели и вече са спрени от производство.

Срокът за реализация на проекта е до 2028 г., разработен е и конкретен график за придобиване на техниката, като се предвижда в крайна сметка Сухопътните войски да се сдобият с 261 нови товарни превозни средства, ВВС – с 12, ВМС – с 10, СКСО – с 19, КЛП – с 18. За целта от 2024 до 2028 г. всяка година ще се изразходват по 19,6 млн. лв.

Развитието на транспортните способности ще улесни формированията от Българската армия да изпълняват широка гама от задачи при участието си в трите основни мисии на Въоръжените сили. Повишаването на способностите за транспортно осигуряване е задължително условие за функционирането на Българската армия както в рамките на страната, така също и при съвместни учения и операции със страните – членки на НАТО.

Към момента на пазара няма българска марка или фирма, която да произвежда или сглобява нужните на армията транспортни средства от посочената категория. Следва обаче да се отчете фактът, че вариантът за реализация на проекта чрез закупуване на нов продукт в серийно производство за военни цели, не изключва участието на българската индустрия, като тя може да се включи като интегратор/доставчик на част от оборудването, включително и за осигуряване на поддръжката на машините, се подчертава в документа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани