Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Васил Димитров: До 2030 г. изцяло ще имаме западна техника за поставяне на мостове

[post-views]
Подполковник Васил Димитров: До 2030 г. изцяло ще имаме западна техника за поставяне на мостове

Започваме 3-годишно планиране на дейностите, като в края ще имаме боеспособни подразделения в рамките на НАТО, казва ВрИД началник „Подготовка на инженерните формирования“, КСВ

Какви сборове се провеждат в момента и какво очаквате да постигнете?

Подполковник Васил Димитров: До 2030 г. изцяло ще имаме западна техника за поставяне на мостове
Подполковник Васил Димитров
Фото: авторът

В началото на март бяха проведени сборовете по водолазна подготовка в пункта за постоянна дислокация на Белене и EOD специалистите – експертите, които обезвреждат невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства. Като идеята на двата сбора беше да уеднаквим процедурите в Сухопътни войски, защото инженерните формирования са част от СВ – те не са самостоятелни единици и действат самостоятелно. Да уеднаквим процедурите и същевременно каквото имаме като ново оборудване, постъпило по програми FMF – т. нар. двустранни програми за сътрудничество със САЩ, да бъде разгледано и специалистите да придобият обща представа как да го използват. Освен специалистите, в чиито формирования са зачислени, особено 55-и инженерен полк – Белене, имаме EOD специалисти и във 2-ра и 61-ва механизирана бригада.

В сбора за военно-инженерното осигуряване от края на юни бяха разгледани въпроси, свързани с използването на инженерните формирования в дивизионните командвания – това са формирования, които ще бъдат придавани съгласно националните и регионалните планове.

Бяха разгледани и въпроси по обучението на бъдещите инженерни курсанти, тоест курсантите в специализация „Инженерно осигуряване“ в Националния военен университет. Разгледахме уеднаквяване на процедурите с тези на стандартите, които са заложени в НАТО, и най-вече минирането, понеже там имаме различни процедури заради различната техника, която използваме за миниране, както и начина на поставяне, отчитането, защото минните полета после се фиксират и документират.

Инициативата за процедурите и за подготовката на инженерни специалисти беше подета от нас, за да уеднаквим процедурите и да влезе в обучението, като същевременно сега е в момент на изпитвания.

  • Имаше ли оценка на бойната натренираност, на подготовката на инженерните формирования?
  • Оценката на бойната натренираност бе дадена през януари по време на годишния анализ. Като цяло, командването на Сухопътни войски, и в частност и аз, оценката, която даваме за изминалата година на инженерните формирования, е висока. Нямаше мероприятие и задачи, които да не бяха изпълнени. В момента нова концепция по подготовката, в която се изработва идеята как да синхронизираме цялата тази система на Инженерните войски в рамките на СВ. Идеята на командира на Сухопътни войски е вече да излезем от тази рамка на подготовката, която беше досега – да правим 1-годишно планиране, а да започнем да планираме в 3-годишен период, като в неговия край да имаме подготвени формирования за използване както в съвместни тренировки, така и на национално ниво.
  • Как върви подготовката на инженерните формирования?
  • Подготовката на инженерните формирования върви по плана. В момента провеждаме сбор по водолазна подготовка в Бургас, а от септември до ноември ще работим по възстановяването на прилежащия път към инженерното възпрепятстващо съоръжение на българско-турската граница.
  • Кои са наболелите проблеми в Инженерните войски?
  • Проблемите са същите като в цялата армия – липсата на личен състав, резервните части. Недокомплектът ни е над 20%. Освен кадрите основните проблеми са свързани с осигуряването на резервните части за инженерна техника. В момента текат доста проекти, които са за модернизация на СВ, като сред тях са проекти за модернизация на инженерните формирования. Това е придобиването на средства, които са свързани с недостига на нашите способности – закупуване на инженерно оборудване и техника. Тече проект за подмяна на цялата транспортна техника в българската армия, тъй като знаете, че машините са стари. Единственият изход, който имаме в момента, е това, за което разполагаме с резервни части по складовете, да бъде използвано и възложено на фирми, които да извършват ремонти на такива. Идеята е старата руска техника да бъде подменена със западни образци. Ние и сега притежаваме много пътностроителна техника, чиито обслужване и ремонт са наша отговорност. Тоест, ако трябва да се закупуват части или пък трябва да бъде изпълнена някаква услуга по обслужването, се заявяват финансови средства, които се отпускат на това формирование, което има необходимост, и то самото извършва ремонта, както и възстановяването на част от авариралата техника.
  • Говорим за понтонни мостове и мостопоставящите машини?
  • Да. Пак казвам – това са проекти за модернизация, като основното изискване на НАТО е те да са с по-голяма товароносимост, тъй като при тях през тях ще преминават по-тежки машини. В момента те са недостатъчни дори за нашата техника. Става дума за преодоляване на различни видове препятствия – за т. нар. щурмови мостове. Допълнително планираме да доставим и оборудване, свързано с увеличаване на способностите на точно тези екипи, които са неутрализирани, и унищожаване на импровизирани взривни устройства. В зависимост от финансирането това трябва да се случи с хоризонт до 2030 г.
  • Какви способности трябва да придобият водолазите в инженерните формирования?
  • Този сбор в Бургас е съвместен с Военноморските сили. Мероприятието е за потвърждаване и придобиване на класна специалност, тоест те защитават военноотчетната си специалност. Ролята им е да се използват за разузнаване на водни прегради – релефът на дъното по талвега на реката, начини за преодоляване на препятствия и за разузнаване и обезвреждане на боеприпаси под вода.
  • Планирате ли придобиването на нови роботи за обезвреждане на взривни вещества?
  • Да, защото не навсякъде са комплектувани формированията, които обезвреждат боеприпаси и самоделни взривове с такива роботи. Те са различни видове – леките типове се използват примерно в зависимост от полевите условия, по-тежките типове се използват да се разузнава сграда или в населени пунктове.
  • Как можете да привлечете повече млади хора в инженерните формирования?
  • Трябват по-голяма наситеност с инженерни подразделения в СВ. Заложено е тези формирования да бъдат увеличени.

Правим кампании по населени места, в средните училища. Формированията участват в такива съвместни мероприятия на общините: Ден на отворените врати, изнасяне на лекции в населени места, където има гимназии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани