Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боровец отново се оглася от джаз

[post-views]
Боровец отново се оглася от джаз

От 2 до 7 август в Боровец за трета поредна година Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев” представя широкоспектърния стил на джаза. Ще свирят 7 световноизвестни групи и 2 индивидуални изпълнители за пръв път у нас. Публиката със сигурност ще аплодира вокалната група от Белгия JUST VOX, която със своите гласови тембри възпроизвежда звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им с ритмична вокална дълбочина – на перкусиите.
Канадската група „Шафъл Диймънс” са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума. Басистът и барабанистът от триото „Римден” са от известното „e.s.t. – Есбьорн Свенсон”. Идва модерен скандинавски джаз и с шведското „Якоб Карлзонтрио”. Унгарският квартет „Парницки”, създаден 2016 г., да адаптира пиеси от Бела Барток, съчетава в освободена форма модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор.
Повечето от групите на българските музиканти са смесени с чуждестранни изпълнители. Като „Константин Костов трио” с ритмична секция поляци. Или „Квартет Корназов&Дюпа” с 2 лидери в Европа – Георги Корназов, тромбон, и Армел Дюпа – пиано. Перкусионистът Калин Вельов и кубинската пианистка и певица Ире Вазкес са в огнена комбинация от хитови латино песни и ритми – IRE VAZQUEZ&LOS PAPIS.
Открива Бигбендът на БНР под диригентството на Антони Дончев със солисти лидерът на Фестивала Васил Петров, който винаги е бил до Доктора – д-р Емил Илиев . Този път с неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова. Те ще изпълнят и химна на фестивала с автор Ангел Котев (Антони Дончев е аранжьорът). Същата вечер свирят и групата от Индонезия Keubitbit с музика от о. Суматра. А Лина Родригеш (Португалия), на 20 г., е звезда в ролята на кралицата на фадото Амалия Родригеш в мюзикъла „Амалия”.
Продължава и „Класика в джаза” с „Ансамбъл 5/4 Танго”, създаден от пианиста Людмил Ангелов.
Отново ще свири рок група Jeremy?, една от най-престижните ни банди, появявала се и пред 30 000 зрители със собствени композиции, с множество награди от чужбина и България. Първи у нас печелят златен медал на международния конкурс за композиция People’s Voice Award в конкуренция измежду 18 500 песни.
В съпътстващата програма има джемсешъни, Лятна джаз академия за деца, представяне на книги, личности, писатели. С творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова срещата е на 3 август от 11,30 ч. в Художествената галерия „Проф. В. Захариев” в Самоков.
Фестивалът отново ще е пред хотел „Рила”, безплатен, всяка вечер от 19,00 ч. Медийни партньори са и Военният телевизионен канал, и в. „Българска армия”, на които организаторите благодарят. Както и на община Самоков, и на курортния комплекс „Боровец” – за домакинството и подкрепата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани