Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията гарантира лоялност към Мадуро, Панама е готова да приеме латиноамерикански форум в защита на демокрацията във Венецуела

[post-views]
Армията гарантира лоялност към Мадуро, Панама е готова да приеме латиноамерикански форум в защита на демокрацията във Венецуела

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино гарантира снощи, че въоръжените сили на страната са „абсолютно лоялни“ на президента Николас Мадуро в контекста на напрежението, създадено от оспорваните от опозицията резултати от произведените президентски избори, предаде Ройтерс.

Министърът направи изявлението след призива на кандидата на опозицията Едмундо Гонсалес и на опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо към въоръжените сили „да застанат на страната на народа“. Гонсалес и Мачадо отправиха призива си с писмо, което бе публикувано онзи ден.

„Засвидетелстваме нашата абсолютна лоялност към гражданина Николас Мадуро Морос“, заяви Падрино в обръщение, излъчено по националната телевизия на Венецуела, обграден от висшето ръководство на венецуелската армия.

Тези „безразсъдни и ирационални призиви целят да разбият единството и институционалността ни, но никога няма да постигнат това“, добави военният министър.

Опозицията твърди, че Гонсалес е спечелил повече от 6 милиона гласа, в сравнение с 2,7 милиона вота, дадени за Мадуро, като публикува онлйн копия от подадените в 30 000 машини за гласуване бюлетини, отбелядва Ройтерс.

Правителството на Венецуела на свой ред обяви, че също разполага с копия от бюлетините, но все още не ги е публикувало, както не е направил публично и Националният избирателен съвет на страната (НИС), чийто уебсайт не работи от ранните часове на понеделник, 29 юли, посочва агенцията.

„Страхът няма да ни парализира, ние ще го преодолеем, както сме правили досега, и няма да напуснем улиците“, заяви Мачадо в гласово обръщение, публикувано в социалната мрежа „Екс“ вчера.

След като Гонсалес и Мачадо разпространиха писмото с призива си, главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб обяви, че започва наказателно преследване срещу двамата за подстрекаване на служители на армията и полицията към нарушаване на закона.

Твърдението на венецуелския президент Мадуро, че е спечелил трети мандат в произведените на 28 юли президентски избори, предизвика масови протести и обвинения в манипулация на вота, като опозиционните лидери на свой ред обявиха победа на Гонсалес и призоваха настоящия държавен глава да сдаде властта.

Представители на Бразилия, Колумбия и Мексико са в постоянен контакт с президента Мадуро и с кандидата на опозицията Едмундо Гонсалес, предаде Асошиейтед прес.

В съвместно изявление от миналата седмица трите страни призоваха избирателната комисия на Венецуела да публикува десетки хиляди изборни протоколи, които биха могли да послужат като неоспоримо доказателство за резултата от изборите.

В същото време президентът на Панама Хосе Раул Мулино заяви снощи, че иска да бъде домакин на среща на върха на държавните ръководители на 17 латиноамерикански държави, за да обсъдят политическата ситуация във Венецуела и да защитят демокрацията в страната, съобщи Ройтерс.

Той направи изявлението в социалната платформа „Екс“. Мулино е дал указания на външния си министър да разпрати покани за такава среща на върха. Президентът на Панама е помолил Вашингтон да подкрепи форума на среща с началника на Южното командване на САЩ генерал Лора Ричардсън и американската посланичка в Панама Мари Кармен Апонте, обявиха от неговата канцелария.

Целта на форума ще бъде да се излезе с обща декларация във връзка със ситуацията във Венецуела и да „се намери мирно решение на конфликта“, поясниха от кабинета на Мулино.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани