Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Признание за воини по ремонта

[post-views]
Признание за воини по ремонта

Двете нашивки са оценка и отговорност за новите младши сержанти от 110-и полк.

От 2015 г. подполковник Николай Милушев е командир на батальона за ремонт на въоръжение и техника от състава на 110-и логистичен полк. Завършил е през 1998 г. Военното училище в Шумен със специалност „Артилерийско въоръжение на зенитно-артилерийска материална част“ и Военната ни академия през 2013 г. Дейността на батальона е по извършване на ремонт на въоръжение, оптика и специалнотехническо осигуряване на формированията от Сухопътните войски. Задачите се изпълняват от воини, разделени в

                     22 различни специалности

„Много трудно се намират хора, които да заменят ремонтчиците. Ако някой напусне, трябва да го замести новоназначен, който ще бъде подготвен за около десетина години. Това беше и една от основните причини през 2018 г. да започне инициативата за отпускане на длъжности за младши сержанти и назначаването на тях на войници, доказали се през годините като добри специалисти. В момента пределната възраст за войници е 46 години, която може да бъде удължена до 49 години, а на сержантите е 55 години. Така че повишаването в звание, първо, е

                              добър стимул

за хората, и второ, вече сме спокойни, че още 5–6 години ще разчитаме на тях. А и войникът, ако е амбициозен, ще иска да се развива и да отиде в друго формирование“, обясни подполковник Милушев.

Един от батальона, който е бил повишен в звание, е младши сержант Иван Бабаков. Роден е през 1980 г. Още в десети клас на гимназията се е записал в курс за механик по ремонта на артилерийско въоръжение. Изкарал е наборната си служба в корпус „Тактическа авиация“. Разбрал е от Военното окръжие в Пловдив, че ще има прием за кадрови войници, и от 15 май 2002 г. е в логистичното формирование като техник по ремонт на стрелково оръжие. През 2020 г. е завършил школа за младши сержанти в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен и от юли 2023 г. е младши сержант.

„Сега пак съм техник по ремонта на стрелково оръжие. Но ми е по-спокойно, с

                         по-голямо самочувствие

съм, а и заплатата ми се повишава. През октомври ще направя 44 години и ми предстоят още 10 години служба. Иначе системата щеше да ме изхвърли на 49 години. На сегашната длъжност ще имам възможност и да се пенсионирам“, посочи младши сержант Иван Бабаков и благодари на командирите, че са го оценили.

В същия батальон на 110-и полк е младши сержант Георги Смиленов. От 2002 г. е на длъжност техник по ремонта на контролно-измервателни прибори. Той подчерта, че в специалността му има много тънкости и се изисква време за нейното усвояване. Сподели, че  дядо му Георги, подполковник от запаса,  го е възпитавал на родолюбие и патриотизъм и му е разказвал за своите трудности в живота.

През 2023 г. е станал младши сержант. Пак е техник по ремонта. Но подчерта, че в сержантския състав е по-различно, защото е чувствал някаква тежест, когато след толкова много години като редник е виждал колеги в други формирования с по-малко служба да слагат две нашивки на пагоните си.

В батальона с командир подполковник Николай Милушев служи и младши сержант Стоян Итов. През 2006 г., след завършване на средното си образование, е започнал наборната си служба, първо в Учебния център в Долна Митрополия, и след това в 24-та авиобаза в Крумово. И още преди да се уволни, е кандидатствал за кадрови войник и през 2007 г. е постъпил в 110-и полк. Техник е по ремонта на радиолокационна техника. От 24 януари т. г. е младши сержант – с по две нашивки на всеки пагон.

„Много специфична ми е работата. И малко хора могат да я извършват. Идват млади момчета, но все пак трябва

                           желание за развитие

в тази област. По-отговорно е в сержантския състав, трябва да даваш пример на войниците“, заяви със самочувствие младши сержант Стоян Итов. И допълни, че и той, като е започвал службата, е имало по-опитни специалисти, питал ги е, интересувал се е от специфичната им дейност.

И тримата от батальона за ремонт на въоръжение и техника – младши сержантите Иван Бабаков, Георги Смиленов и Стоян Итов, бяха признателни, че командирите им са видели потенциала в тях. Категорични бяха, че за да правят ремонти, трябва да познават системата до съвършенство и да надграждат знанията и уменията си.

В друг батальон – този за ремонт на бронетанкова, автомобилна и инженерна техника с командир подполковник Румен Хайдушки, служи младши сержант Петър Танчев. В полка е от 15 май 2002 г. Техник е по ремонта на автомобилна техника. Изкарал е курс за младши сержанти през 2018 г. и от юли м.г. вече е с новото звание, макар че в работна обстановка често сменя потните си фланелки, които са без двете нашивки. Усвоява  и ремонта на модерните автомобили, но философски обобщи, че човек се учи, докато е жив.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани