Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

145 години български Военноморски сили

[post-views]
145 години български Военноморски сили

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили (ВМС).

На 10 август (събота) в 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС. Тържеството ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.

По-рано същия ден, от 9.30 ч. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се проведе тържествено връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2024“. Своите дипломи за завършено висше образование ще получат 503-ма студенти. Те ще бъдат поздравени от името на министъра на отбраната от директора на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“ Людмил Михайлов. На 11 август (неделя) в 9.00 ч. на Морска гара Варна ще започне ритуалът, с който тържествено ще бъдат издигнати флаговете на корабите от състава на ВМС.

По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС съвпада с тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024“ „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище (ВВМУ), който ще започне в 9.15 ч. на Морската гара. Тази година офицерски пагони ще получат 31 курсанти. Първенец на випуска с успех „Отличен – 5.92“ е мичман Рафаел Кънев от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, специализация „Корабни машини и механизми“. Министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на ВВМУ флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров ще поздравят младите офицери за постъпването им на служба във военния ни флот. По повод 145-ата годишнина от създаването на ВМС жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби и техника, на въоръжение във Военноморските сили (на 10 август от 9.00 ч. до 17.00 ч. на морските гари във Варна и Бургас, а на 11 август от 10.30 ч. до 17.00 ч. на Морска гара Варна и от 9.00 ч. до 17.00 ч. на Морска гара Бургас).

В навечерието на празника, на 9 август (петък) от 18.30 ч. пред входа на Морската градина в гр. Варна ще бъде открита фотоизложбата „Военноморските сили на Република България – история, традиции, бъдеще“, а от 19.30 ч. Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще изнесе празничен концерт (място: площад „Антон Новак”).

На 11 август (неделя) жителите и гостите на град Варна ще могат да присъстват на динамичения показ на способности на военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Те ще започнат в 11.30 ч. на Централния плаж в гр. Варна и ще бъдат наблюдавани от министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Демонстрациите включват маневри на висока скорост на бързоходни моторни лодки, приводняване на парашутисти и представяне на бойни умения от военнослужещите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани