Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осигурява се държавна гаранция за временна експозиция „В окото на бурята. Сецесион в Украйна“

[post-views]
Осигурява се държавна гаранция за временна експозиция „В окото на бурята. Сецесион в Украйна“

Министерския т съвет прие Решение на Министерския съвет за осигуряване на държавна гаранция за временна експозиция „В окото на бурята. Сецесион в Украйна“.

Изложбата ще се проведе в Националната галерия – Двореца в периода от 11.10.2024 г. до 19.01.2025 г. Ще бъдат представени движими културни ценности (49 живописни произведения) собственост на Националния художествен музей на Украйна в гр. Киев и на музеите в градовете Днипро, Лвов, Полгава и Одеса. Произведенията са спасени от зоната на военните действия с помощта на колекционера Франческа Тисен-Борнмиса и инициираната от нея международна група „Музеи за Украйна“. Украинското изкуство от края на XIX – началото на XX в. е от особен интерес за българската публика заради очевидните прилики в развитието на „модернизма“ в двете страни. Произведенията са с много висока художествена стойност, като застрахователната им оценка е на стойност 10 985 000 евро.

Изложбата „В окото на бурята. Сецесион в Украйна“ е част от активните усилия, които полага Националната галерия да бъде развивано сътрудничеството и значително увеличен обменът в областта на визуалните изкуства. Галерията издирва, събира, документира, съхранява, изучава и популяризира културни ценности в областта на българското и чуждестранното визуално изкуство с познавателна, образователна, научна и естетическа цел на територията на Република България. С представянето на този проект Националната галерия не само подпомага представянето на произведенията, но участва активно в защита на движимите културни ценности на Украйна.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани