Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швейцария ще се присъедини към следващия пакет санкции на ЕС срещу Русия

[post-views]
Швейцария ще се присъедини към следващия пакет санкции на ЕС срещу Русия

Швейцарското правителство реши страната да се присъедини към следващия, 14-и пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия, предаде Ройтерс.

Мерките съдържат изясняване на забраните за руски диаманти, които по този начин се хармонизират на международно равнище, се казва в изявление от днес на Швейцарския федерален съвет (правителство).

Той каза още, че също така е удължил сроковете за предоставяне на изключения по отношение на изтеглянето на инвестиции от Русия.

Швейцария ще участва и в две инициативи на Европейския съюз в областта на сигурността, насочени към укрепване на сътрудничеството между въоръжените сили, в опит да се повиши отбранителният капацитет на неутралната държава.

Швейцарското правителство заяви, че е взело решение страната да участва в проектите, принадлежащи към Постоянното структурирано сътрудничество на ЕС (ПЕСКО) „Военна мобилност“ и „Федерация на киберпространствата“. Това е съвместимо с неутралитета на Швейцария, подчерта Федералният съвет и обясни, че военната инициатива ще улесни обработката на заявленията за трансграничен транспорт и движение, а другата има за цел да подобри сътрудничеството в областта на киберотбраната.

„Опростяването на процедурите ще има положителен ефект върху мисиите на Швейцария в чужбина, например в контекста на обучението или военното насърчаване на мира“, заяви правителството.

Около 25 държави от ЕС участват във военната мобилност, която се координира от Нидерландия. Канада, Норвегия и Съединените щати участват като трети страни, се казва в изявлението.

По-рано швейцарското правителство заяви, че Конфедерацията ще се присъедини към Европейската организация за киберсигурност, за да засили защитата си срещу хакери и онлайн атаки.

По-рано тази година Швейцария регистрира увеличение на кибератаките и дезинформацията в навечерието на срещата на върха за мир в Украйна, на която бе домакин през юни, отбелязва Ройтерс.

Присъединявайки се към Европейската организация за киберсигурност, страната ще получи информация за актуални технологични решения и разработки, както и достъп до мрежи от експерти, заяви швейцарското правителство.

В Европейската организация за киберсигурност членуват 300 големи и малки компании, университети и изследователски центрове, както и държави от континента.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани