Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нападенията на „Хизбула“ показват, че Израел губи възпиращата си сила, каза Иран

[post-views]
Нападенията на „Хизбула“ показват, че Израел губи възпиращата си сила, каза Иран

Иран каза, че Израел е загубил възпиращата си сила и че стратегическото равновесие в региона се е отместило в негов ущърб, след като ливанската групировка „Хизбула“ извърши нападения срещу Израел, предаде Ройтерс.

Групировката изстреля стотици ракети и дронове вчера срещу Израел, а Тел Авив съобщи, че е извършил въздушни удари в Ливан с над 100 изтребителя, за да възпре по-голямо нападение.

„Въпреки всеобхватната подкрепа на държави като Съединените щати, Израел не може да предвиди времето и мястото на ограничен и управляван отговор от страна на съпротивата. Израел е загубил силата си за възпиране“, пише говорителят на иранското външно министерство Насер Канани в социалната мрежа „Екс“.

Израел „сега трябва да се защитава в рамките на окупираните си територии“ и че „стратегическият баланс е претърпял фундаментални промени“ в ущърб на Израел, добави той.

Всяко по-голямо разрастване на бойните действия, които започнаха успоредно с войната в Газа, рискува да възпламени региона, в който да се включат Иран, подкрепящ групировката „Хизбула“, и Съединените щати, основният съюзник на Израел, уточни Ройтерс.

Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла заяви, че обстрелът на групировката, който е отмъщение за убийството на висшия командир Фуад Шукр, извършено миналия месец, е завършил „по план“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани