Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Някои любопитни факти за „Телеграм“

[post-views]
Някои любопитни факти за "Телеграм"

Приложението „Телеграм“ наброява близо 900 милиона потребители и се очаква до края на годината да прехвърли 1 милиард потребители. Поне такива са очакванията на неговия съосновател Павел Дуров, отбелязва Франс прес. В интервю за американския журналист Тъкър Карлсън през април Дуров добави, че хората ценят независимостта на платформата „Телеграм“, както и това, че тя зачита личния им живот и свободата им.

Някои канали в „Телеграм“, създаден през 2013, имат стотици хиляди абонати, като например руският канал „Рибар“ или украинският канал „Дийп стейт“. Това обяснява и отчасти успеха на „Телеграм“ от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Но при „Телеграм“ потребителите трябва да задействат ръчно криптирането, което го прави незащитено приложение, казва Стефани Лю, експертка по личните данни за консултативната компания „Форестер“.

Според Дамиен Банкал, експерт по киберсигурност и автор на специлизирания блог „Затаз“, „Телеграм“ е и платформа, използвана за незаконна дейност. Там например киберпирати могат да препродават в нея откраднати данни.

А с дискусионните си групи, които могат да приемат до 200 000 души, „Телеграм“ е обвиняван и в разпространение на фалшиви информации и на език на омразата, на неонацистко, педофилско, комплотистко и терористично съдържание, отбелязва Франс прес.

В интервю за „Файненшъл таймс“ през март Дуров заяви, че предвижда да подобри механизмите за модериране на съдържанието в „Телеграм“ през настоящата година, по-специално чрез изкуствен интелект. „Но ако съдържанието не прехвърля червените линии, не мисля, че ние трябва да контролираме начина, по който хората се изразяват“, добави той.

В миналото Дуров е разказвал, че идеята за „Телеграм“ му е дошла наум след натиск над него в родната му Русия. Той разказва, че е разработил „Телеграм“, докато е пътувал. Опитал е да се устрои в Берлин, Лондон, Сингапур, Сан Франциско. Накрая през 2017 г. избрал да се установи в Дубай, защото според него емирството е било неутрално в момент, в който ЕС и САЩ подлагат на натиск интернет платформите.

През годините „Телеграм“ беше обект на опити за блокиране в Иран и Русия през 2018 г. респективно за подслоняване в него на използващи насилие опозиционни групи и за непредоставяне на властите на кодовете за криптиране, в Бразилия през 2023 г. заради непредоставяне на властите на данни за неонацистки групи и през март в Испания заради нарушаване на правото за интелектуална собственост.

„Телеграм“ има около 50 служители, които работят на пълен работен ден. През 2021 г. приложението се отвори за реклами, но увери, че няма да използва личните данни на потребителите за целева реклама. Последва и въвеждане на абонамент за премиум версия приложението през 2022 г.

Дуров не изключва и възможността да изведе „Телеграм“ на борсата.

През март платформата въведе и система за споделяне на приходи със създателите й на съдържание.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани